Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям «ДНР» і «ЛНР». Скандальне розпорядження являє собою спробу примусити нового президента України Володимира Зеленського провести переговори щодо Донбасу на умовах Кремля.

Указ Володимира Путіна дозволяє особам, які постійно проживають на території Донецької та Луганської областей України, звернутися із заявою про отримання громадянства РФ за спрощеною процедурою. Відповідні заяви приймаються на території, яка контролюється бойовиками, але в Ростовській області вже заздалегідь була розгорнута інфраструктура, що дозволяє організувати процес видачі російських паспортів.

Щоб зрозуміти, чим це загрожує для України й чому указ президента РФ був підписаний саме зараз, потрібно згадати весь ланцюжок подій.

Отже, ще під час виборчої кампанії кум президента РФ, відомий український політик Віктор Медведчук у своїх інтерв'ю широко розписував усі переваги, які новий президент України здобуде для своєї країни, якщо зуміє домовитися з Кремлем. Ішлося, зокрема, про те, що новий президент зможе в найкоротші терміни відновити контроль над ОРДЛО, отримати дешевий газ, а також великі російські інвестиції в економіку країни.

«Ціну питання» Медведчук не називав, проте вона була відома й раніше. Це виконання Мінських угод. Здебільшого вони влаштовують саме російську сторону, тому що дозволяють Кремлю зберегти політичний контроль над частиною Донбасу, а в перспективі впливати й на весь український порядок денний. Ця опція досягалася б шляхом проведення на території ОРДЛО місцевих виборів за українським законодавством (як того й вимагають Мінські угоди). В результаті цих виборів до влади на деокуповану частину Донбасу приходили б маріонетки Кремля з шансами опинитися у Верховній раді й впливати на ухвалення найважливіших рішень, пов'язаних, наприклад, із рухом України до НАТО та Євросоюзу.

Ще однією ціллю Кремля в цьому пакеті є зняття санкцій за агресію проти України, а також визнання анексії Криму в обмін на Донбас.

Заяви Віктора Медведчука, очевидно, були «пряником», який російське керівництво просило передати новому президенту України. А коли цим президентом де-факто став Володимир Зеленський, переконливо перегравши Петра Порошенка в другому турі виборів, майже відразу ж пішов у хід «батіг» у вигляді указу про спрощену «паспортизацію» жителів «Л/ДНР». Завдяки цьому президент РФ одразу ж скеровує свого майбутнього українського колегу в потрібний коридор, немов обставляючи Зеленського червоними мисливськими «прапорцями», за які виходити не можна.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський заявив, що має намір розгорнути інформаційну війну за свідомість жителів Донбасу, однак Володимир Путін зробив перший крок. Його указ про «паспортизацію» вже зараз пропонує жителям Донбасу можливість стати громадянами Росії, що дає шанс назавжди полишити зону бойових дій, влаштувавшись у РФ. Цю альтернативу Володимиру Зеленському буде дуже складно перекрити, крім того, він має враховувати, що в рукаві в президента РФ можуть виявитися й інші козирі.

Зараз Володимир Зеленський опинився перед гранично простим вибором – досягти миру на Донбасі або ж не досягти його. Одночасно це означає перспективу зберегти або втратити величезний рейтинг в 73%, отриманий за підсумками другого туру голосування. Причому в більшості рішень Володимир Зеленський ризикує саме втратити рейтинг, а не зберегти його.

Перший шлях – слідувати букві Мінських угод, що, втім, не суперечить обіцянкам Зеленського. При цьому майже напевно мир на Донбасі буде встановлений, а Україна отримає певні преференції від Росії. Але в обмін на це Зеленський ризикує не виконати низку своїх обіцянок. По-перше, команда Зеленського обіцяла почати прямі перемовини з РФ, але Мінський формат цього не допускає, оскільки в його межах Росія не є стороною конфлікту, а всі переговори Україна має проводити з лідерами бойовиків. Але ж Володимир Зеленський обіцяв не вести переговорів із з терористами.

Крім того, реалізація Мінських домовленостей і угоди з Росією роблять безглуздими політику міжнародних санкцій, а також заявлений Володимиром Зеленським курс до ЄС і НАТО. А оскільки цей же шлях означає, скоріш за все, й остаточну втрату Криму, новий президент зможе лише підраховувати свої електоральні втрати. До того ж більшість громадян України категорично не підтримують будь-які компроміси в межах Мінських угод.

Другий шлях – вирватися за «прапорці», не вести перемовин із терористами, наполягати на прямих контактах з РФ, активно залучати до переговорного процесу США та Велику Британію, словом, не здаватися й виконувати обіцянки. Але тоді Володимир Зеленський ризикує не взяти свій головний бонус – припинити війну. В цьому випадку тривалий «клінч» на Донбасі буде тривати саме невизначений час, та ще й із дуже неприємним для України «бонусом». Отримавши в результаті «паспортизації» якусь кількість своїх громадян, РФ отримає повне право їх «захищати». А це постійна загроза ескалації конфлікту.

Таким чином, Володимир Путін запрошує свого тезку до переговорів, одночасно заманюючи його до пастки. Команді Володимира Зеленського доведеться змагатися з дуже досвідченим суперником. Ніхто не говорить, що шансів на перемогу немає, але стартові умови для нас несприятливі. Скоріш за все, історія української війни не закінчується. Починається її новий розділ.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: