Паспортний указ Путіна: що це змінює для жителів ОРДЛО та чому мовчить Зеленський

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

РФ повторює сценарій Осетії. Введення військ РФ було мотивоване саме тим, що грузини стріляють по громадянах РФ. У разі захисту наших військових та відповіді на постріли РФ може сказати, що Україна стріляє по російських громадянах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Одна зі сторін полягає в тому, що РФ, з їхньої точки зору, такими діями підготувала для себе правові підстави для легалізації участі російської армії на Донбасі. Хоча й так усі чудово знають, що вони там весь час. Однак вони підготували ґрунт для її легалізації», – зазначив Дикий.

Другий мотив полягає в тому, що таким чином Росія посилає сигнал новообраному президенту. Указ підписали через 3 доби після виборів. Перед самими виборами, коли вже було зрозуміло, хто переможе, Медведчук озвучив так званий мирний план, нагадав він.

Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президентиМайже всі кандидати в президенти України в програмі обіцяють повернути окуповані території Донбасу.

«Фактично, це був план блокування будь-якого розвитку України шляхом нав’язування нам автономного Донбасу», – додав експерт.

На його думку, РФ отримала чіткий месидж, що з цього питання позиція України залишається незмінною й новий президент так само не збирається йти на путінські умови.

«У такому разі вони перейшли до плану Б. Очевидно, був розрахунок на те, що новообраному президенту через те, що його підтримувало російсько мовне населення Сходу та Півдня, й через те, що він недосвідчений у політиці, вдасться нав’язати кремлівські умови, які свого часу не вдалося нав’язати Порошенку», – пояснив він.

Імовірно, в Кремлі зрозуміли, що всі сподівання марні. Вони демонструють агресію й показують, що буде, уточнив Дикий.

«Це сигнал Зеленському, що якщо він не хоче по-хорошому, то буде по-поганому, грубо кажучи. Фактично, це шантаж, уже спрямований персонально на Зеленського», – констатував він.

Офіційної реакції саме Зеленського поки немає, але поки й Зеленського офіційно як президента немає. Наразі можна вважати, що команда говорить від його імені, підкреслив фахівець.

«Можливо, немає персональної заяви, тому що новообраний президент усе ж таки розуміє свою недосвідченість і не поспішає з публічними заявами. Можливо, консультується. Далі, вже коли підуть заяви, стане зрозуміло, з ким він консультувався. Цікаво, чи консультується він із західним дипкорпусом, перш ніж озвучувати такі речі», – акцентував він.

За його словами, для жителів ОРДЛО паспортна окупація в першу чергу змінить те, що населення окупованих територій отримає можливість працевлаштування в Росії. Це також може бути одним із додаткових мотивів РФ.

«У Росії жорстка демографічна криза, працювати нікому, а мешканці Донбасу в цьому плані приємніші за емігрантів: все ж російськомовні, слов’яни. Вони фактично отримують легально 4 мільйони людей, які мають можливість працювати на російському ринку праці», – наголосив експерт.

Він нагадав, що така ж паспортизація відбулася в Придністров’ї 20 років тому.

«Ми бачимо, як живуть придністровці: переважно з двома чи навіть трьома паспортами. У ситуації Придністров’я це обов’язково паспорти РФ та Молдови. У багатьох ще й українські. Так само житимуть мешканці ОРДЛО. Знову ж таки, за Придністров’ям ми можемо бачити, що жодні вкладення за цим не йдуть. Стоїть окупаційний контингент, вкидається мінімальна кількість грошей, щоб не було соціального вибуху. Територія вважається абсолютно нестабільною», – резюмував Євген Дикий.

Нагадаємо, в команді Зеленського зазначили, що указом про видавання паспортів жителям ОРДЛО Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта, однак персональної заяви новообраного президента не було.

Держдеп назвав провокацією указ Путіна щодо паспортів.

Яке бачення кандидатів щодо повернення непідконтрольних Україні територій – за посиланням.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: