У Радбезі ООН обговорили паспортний указ Путіна

Читать на русском
ФРН, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, та колишні члени - Швеція, Італія та Нідерланди оприлюднили спільну заяву, у якій засудили рішення Кремля про видачу паспортів.

Перед засіданням РБ ООН низка країн ЄС у Радбезі - ФРН, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, та колишні члени - Швеція, Італія та Нідерланди оприлюднили спільну заяву, у якій засудили рішення Кремля про видачу паспортів на окупованому Донбасі та підкреслили, що воно підриває суверенітет України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Голос Америки».

Паспортний указ Путіна: що це змінює для жителів ОРДЛО та чому мовчить ЗеленськийПрезидент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

«Полегшення отримання російського громадянства для українських громадян, що проживають там, суперечить цілям і духу Мінських угод. Ми сподіваємося, що Росія утримуватиметься від будь-яких подібних дій, які ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод і які перешкоджають повному відновленню українського урядового контролю над тими сферами, які передбачені угодами», - йдеться у заяві.

«Час, обраний для ухвалення Росією відповідного рішення, свідчить про намір РФ ще більше дестабілізувати Україну і загострити конфлікт», - наголосили країни ЄС у складі РБ ООН. Вони також назвали ситуацію «глобальною проблемою».

Як зазначає «Громадське», Радбез ООН завершив засідання, не ухваливши рішень.

На засіданні Ради Безпеки в.о постпреда США в ООН Джонатан Коен назвав указ Путіна «провокацією». Водночас постпред РФ в ООН Василь Небензя заявив, що це Україна не виконує Мінські угоди, а не Росія.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окупованих територій України - псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР» - отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.

У відповідь Україна звернулася до Ради безпеки ООН. Офіційний Київ вважає, що цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: