Переговори з Путіним: чому для Зеленського зараз небезпечні та чи потрібен посередник

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Прямий діалог можливий, навіть необхідний, але не зараз. По-перше, щоб іти на якийсь діалог, потрібно, щоб обидва цього хотіли. Путін навіть не привітав Зеленського з перемогою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

«З проведенням зустрічі потрібно визначатися в переговорному процесі. Путін поки навіть не привітав Зеленського з перемогою на виборах, тобто вже демонструє свою позицію. Сприймається це так, ніби дорослий дивиться за дитиною, яка вдягнула військову форму. І начебто добре, але несерйозно. Значить, потрібно почекати, поки дитина підросте й покаже, що вміє», – зазначив Лісний.

На його думку, не можна сказати, що Путін ставиться до Зеленського як до ворога, радше як до незрозумілого лідера держави.

«У РФ також не розуміють, що буде далі та як працювати із Зеленським. Шукатимуть варіанти», – додав він.

Крім того, з точки зору інтересів України, новообраний президент ще не настільки досвідчений, щоб зустрічатися з такою «акулою», уточнив експерт.

Ми чудово розуміємо, наскільки Путін сильний і жорсткий у переговорах. Ми поки не бачили жорсткості й досвіду в переговорах у нового президента.

«Йому поки необхідно вчитися, увійти в матеріал, тренуватися. Якщо Зеленський поїде на переговори в тій формі, в якій він перебуває зараз, користі для України не буде. Може бути лише шкода», – пояснив він.

Крім того, переговори якщо й будуть у подальшому, то доцільно проводити їх за участю США. Посередниками мають бути або Європа, або США. Тим більше Зеленський озвучував позицію щодо Будапештського меморандуму, підкреслив Лісний.

«Але поки про це все одно рано говорити. По-перше, не видно готовності РФ розмовляти. По-друге, поки в нового лідера немає політичної форми», – констатував він.

Експерт застеріг, що ця зустріч, якщо вона відбудеться в непідготовленому стані, може бути доленосною. Поки що Зеленському потрібно вчитися, прислухатися до суспільства, збирати експертів із російської тематики, проводити відкрите спілкування на цю тему й вводити нові форми такого спілкування.

Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЧому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.

За його словами, зараз також потрібно радитись, як це було протягом кампанії. При цьому важливо питати не лише симпатиків.

«Вже немає своїх-чужих у Зеленського, в нього тепер є весь народ. Крім того, якщо раніше він був нічого нікому не винен, писав про це на білбордах, то тепер він нам винен. Він уже не кандидат, а президент. І прислухатися він має не лише до симпатиків, а до всього народу з болючих питань, і відносини з РФ у цьому числі. Це болюча тема як для тих, хто підтримує «русский мир», так і для тих, хто воює з ним», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що вважає Путіна ворогом. Також радник Зеленського з питань безпеки Іван Апаршин вважає, що про прямі переговори щодо Донбасу не варто навіть говорити, тому що це програшний варіант.

«Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: