Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом? Це питання турбує кожного українця. Всі обіцянки з передвиборчих програм кандидатів, у яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення кандидатів щодо повернення непідконтрольних Україні територій на Сході.

Обіцянки щодо Донбасу до своїх програм включили більшість кандидатів на посаду глави держави. Повернути окуповані території на Сході обіцяли Юрій Тимошенко, Олександр Шевченко, Інна Богословська, Олександр Ващенко, Андрій Новак, Роман Насіров, Микола Габер, Василь Журавльов, Віктор Кривенко, Валентин Наливайченко та Олександр Мороз.

Чинний президент Петро Порошенко пообіцяв продовжити відновлення територіальної цілісності політико-дипломатичним шляхом. Анатолій Гриценко збирається повернути всі захоплені території за п'ять років, а Юрій Дерев'янко – за три-п'ять років.

Олександр Вілкул, Віктор Кривенко та Ілля Кива пропонують ввести на Донбас миротворчий контингент. А Вілкул узагалі обіцяє зупинити війну за сто днів. Є й ті, хто обіцяє запровадити воєнний стан: Віталій Купрій хоче запровадити такий режим на тимчасово окупованих територіях і прилеглих до фронту (а також назвати війну війною й визначити Росію ворогом), а Руслан Ригованов – на всій території України аж до повернення територій.

Багато таких обіцянок у Руслана Кошулинського. Кандидат від націоналістичних сил обіцяє в програмі встановити повну блокаду тимчасово окупованих територій, звільнити Донбас від окупантів і встановити мир за правилами України. Крім того, він планує ухвалити державну програму реінтеграції територій, які були під окупацією, й провести там вибори.

Геннадій Балашов пообіцяв досягти миру на Донбасі й разом зі світовим співтовариством посилити санкції проти Росії. Юлія Тимошенко хоче повернути Донбас військово-дипломатичним шляхом, а Юрій Бойко – виключно мирним.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як кандидати бачать деокупацію та повернення анексованого Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: