Чи буде розпуск парламенту та з якими проблемами зіткнеться Зеленський?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Немає й не буде катастрофи в зв’язку з перемогою Зеленського. Проблеми, звичайно, будуть, але інакшого порядку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Імовірно, будуть проблеми, пов’язані з тим, що в Зеленського та більшості його команди немає досвіду, їм доведеться адаптуватися. Безумовно, в зв’язку з відсутністю досвіду вони можуть наробити помилок і взагалі зіткнутися зі спротивом у парламенті», – зазначив Фесенко.

Антисистемні дії, які спробують ініціювати та провести в команді Зеленського, наштовхнуться на спротив, вони зіткнуться з інерцією системи, проти якої налаштовані. Тому, на його думку, ситуація може бути неоднозначною.

Для парламенту зараз можливі два сценарії.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

«Перший варіант – гнучкий, більш-менш конструктивний. Перші тижні, мабуть, до початку червня буде можливість зіграти на традиційних настроях депутатів після президентських виборів. Значна частина депутатів, як правило, про всяк випадок демонструє лояльність до нового президента. На цьому можна зіграти», – уточнив експерт.

За його словами, в Зеленського можуть намагатися швидко провести через парламент кадрові рішення.

«І тут доведеться домовлятися. Хто від них домовлятиметься, невідомо. Це проблема. Потрібні серйозні переговорники», – констатував він.

Щодо уряду домовитися буде легше, все може бути досить швидко, в тому числі, за рахунок допомоги Авакова, підкреслив політолог.

«Однак питання буде в тому, хто буде головами ОДА. Списку, напевно, поки немає. Людей іще шукатимуть. Проблема з відсутністю кадрового резерву буде однією з головних у перші 100 днів президентства Зеленського», – пояснив він.

Інший сценарій – дуже конфліктний. Якщо все ж буде ініційований розпуск парламенту, але це не вдасться, то це неминуче призведе до конфронтації з ВР і, можливо, навіть з урядом.

«Сценарій дострокових виборів реалізувати буде дуже складно. Такий проблемний варіант менш імовірний для Зеленського», – резюмував Володимир Фесенко.

Які є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися – за посиланням.

Детальніше про умови, за яких може відбутися достроковий розпуск Ради, – на нашій інфографіці.

«Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: