Чи розпустить новий президент Раду?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Сценарій розпуску парламенту малоймовірний. Хоча питання щодо коаліційної більшості можуть ставити.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«За законодавством є чіткі повноваження президента на розпуск парламенту. Зокрема, коли неможливо ухвалити рішення протягом 30 днів, неможливо зібрати коаліцію протягом 30 днів, неможливо ухвалити склад уряду впродовж 60 днів», – зазначив Купира.

Це основні умови, коли в президента з’являється можливість підписати указ про розпуск парламенту, уточнив він.

«Однак навіть якщо наявна одна з трьох умов, не можна розпустити парламент за 6 місяців до наступних виборів. Парламентські вибори в нас 27 жовтня. Відповідно, остання дата, коли можна розпустити парламент, – 27 травня. Після 27 травня, навіть якщо парламент жодного дня не збиратиметься, президент усе одно не може його розпустити», – пояснив експерт.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

Інавгурація має відбутися не пізніше ніж 3 червня. Ймовірно, парламентарі ухвалять постанову, щоб інавгурація відбулася вже після 27 травня, додав він.

За його словами, ризик є лише в одному варіанті. Йдеться про наявність-відсутність коаліції.

«Невідомо, яку гру ведуть політики, але на прохання показати коаліційну більшість вони не можуть цього зробити вже впродовж року. Тобто вони не можуть продемонструвати 226 підписів депутатів, які входять до складу більшості, що несе відповідальність за дії уряду. Ми знаємо, що там є БПП та НФ, але це ніяк не 226 голосів», – резюмував Дмитро Купира.

Які є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися – за посиланням.

Детальніше про умови, за яких може відбутися достроковий розпуск Ради, – на нашій інфографіці.

«Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: