Опублікували закон про кримінальні проступки

Читать на русском
Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни - не більше 72 годин із моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до 1 місяця.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних злочинів» опублікований у випуску «Голос України» за 24 квітня.

Як повідомляє «Слово і Діло», закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Відповідно до закону, кримінальним проступком є ​​діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 51 тис. грн) або інше покарання, не пов'язане із позбавленням волі.

Михайло ГоловкоГолова Тернопільської обласної ради
Головко пообіцяв встановити персональну відповідальність суддів за неправомірні рішенняСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, ухвалений закон вносить норму про управління транспортом у стані сп'яніння до Кримінального кодексу, зробивши це кримінальних проступком. До кримінальних проступків також будуть відноситися такі поширені злочини як крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (посадові особи підрозділів дізнання органу Національної поліції). Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни - не більше 72 годин із моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до 1 місяця.

Якщо випадок невідкладний, дізнавач поліції може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; зафіксувати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі та документи.

Відповідно до закону, прокурор зобов'язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення про підозру особі разом із матеріалами дізнання (у разі затримання нетверезого підозрюваного - протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду із обвинувальним актом.

Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, має протягом 5 днів призначити судовий розгляд. Якщо обвинувачений не заперечує встановлені обставини порушення та згоден із розглядом обвинувального акту, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.

Раніше Рада спростила процедуру досудового розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: