Порошенко підписав закон про кримінальні проступки

Читать на русском
Відповідно до закону, кримінальним проступком є діяння, за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

**Президент Петро Порошенко схвалив закон про кримінальні проступки.

Про це йдеться на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.**

Зазначено, що закон підписаний президентом 19 квітня.

За ухвалення даного закону 22 листопада 2018 року в цілому проголосували 239 депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, кримінальним проступком є ​​діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більш як 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн) або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

На думку авторів законопроекту, введення інституту кримінальних проступків істотно спростить роботу органів розслідування і спростить розгляд в суді незначних кримінальних правопорушень.

Крім того, прийнятий закон вносить норму про управління транспортом в стані сп'яніння в Кримінальний кодекс, зробивши це кримінальних проступком. До кримінальних проступків також будуть належати такі поширені злочини як крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (посадові особи підрозділів дізнання органу Національної поліції). Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни - не більше як 72 години з моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на термін до 1 місяця.

Якщо випадок невідкладний, дізнавач поліції може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; зафіксувати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показники технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.

Відповідно до законопроекту, прокурор зобов'язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення про підозру особі разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного - протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом.

Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, повинен протягом 5 днів призначити судовий розгляд.

Якщо обвинувачений не заперечує встановлені обставини порушення та згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.

Закон набуде чинності 1 січня 2020 року.

Напередодні Порошенко підписав указ про євроінтеграцію. Глава держави 20 квітня затвердив План заходів щодо реалізації стратегічного курсу України.

Також Порошенко готовий підписати закон про мову до відходу з посади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: