Наскільки ймовірне скасування націоналізації ПриватБанку та якими будуть наслідки?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Олег Гавришекономічний експерт

У скасування націоналізації віриться слабко. Тоді виникає питання, чи готовий колишній власник платити за борговими зобов'язаннями. Тему 5,5 мільярдів доларів за кредитами Коломойський чомусь обговорювати не хоче.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник директора виконавчого Центру економічних стратегій Дмитро Яблоновський.

«Якщо йдеться про компенсацію, то відразу виникає питання про те, що думає Коломойський про дірку розміром у 5,5 мільярдів доларів. Виходить, що якщо сторона порушує питання про виплату 2,2 мільярда доларів, то ми маємо порушити питання повернення кредитів на суму 5,5 мільярдів доларів. Цей портфель зараз не обслуговується», – зазначив Яблоновський.

На його думку, навряд чи буде скасування націоналізації. Зараз просто намагаються піднімати ставки, оскільки після виборів може бути торг.

«У такий варіант майже не віриться. Це занадто ризикований сценарій», – додав він.

Економічний експерт Олег Гавриш зазначив, що в Коломойського є хороші юристи, але головне, що в них є властивість вирішувати питання в судах конкретним чином – підкуповувати суддів. Дуже дивні судові рішення вже виносилися на користь Коломойського.

Економіка та соціальна політика: що обіцяють Зеленський і ПорошенкоСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо розвитку економіки та соцполітики дали в своїх програмах Зеленський і Порошенко.

«Оскільки це вже мало місце, не виключено, що в цій ситуації буде все те ж саме – підкуплять суддів, а Зеленський, якщо переможе, просто не втручатиметься», – припустив він.

За його словами, такий сценарій може призвести до негативних наслідків. Націоналізація ПриватБанку була однією з умов МВФ, тому такий поворот може зірвати роботу з МВФ. Позиція Коломойського з цього приводу зрозуміла, він сам озвучив раніше в інтерв'ю, що гроші МВФ Україні взагалі не потрібні й варто було давно оголосити дефолт.

Експер уточнив, що без кредитних коштів можна обійтися лише в разі, якщо є стабільне протягом довгого періоду зростання економіки хоча б 5%.

«Малоймовірно, що такі умови можуть бути в Україні найближчим часом. Тим більше гряде світова фінансова криза. Без грошей МВФ у нас дійсно буде дефолт. Якщо Україна опиниться в ситуації дефолту й без підтримки МВФ, це загрожує негативними економічними наслідками – від девальвації до відсутності інвестицій, яких і так дуже мало», – резюмував Олег Гавриш.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що з приводу економіки та соціальної політики пропонують кандидати в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: