Порошенко пояснив причини націоналізації «Привату»

Читать на русском
Перехід 100 відсотків статутного капіталу ПриватБанку у власність держави є безпрецедентним рішенням.

Націоналізація «ПриватБанку» була неминучою через його безпрецедентну важливість у фінансовій системі України – більш ніж половина всіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, є клієнтами установи.

Про це заявив Глава держави Петро Порошенко, передає «Слово і Діло».

«Незважаючи на те, що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення – не чиясь приватна справа. Вони безпосередньо стосуються половини дорослого населення країни – фізичних осіб, які є його клієнтами, й понад 50% всіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні. Побічно від стану речей у цьому банку залежить вся фінансово-економічна ситуація в країні – настільки він великий або, як кажуть фахівці, системний. Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків», – наводить слова Президента прес-служба АП.

Президент вніс до Верховної Ради законопроект, що надає вкладникам націоналізованого «ПриватБанку» додаткові гарантії вкладів, аналогічні державному «Ощадбанку».

Відповідний законопроект 5553 про внесення зміни до закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо забезпечення державою вкладів фізичних осіб зареєстрований президентом на сайті парламенту. Текст документа на сайті Верховної Ради поки відсутній.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України ухвалив рішення про перехід 100% акцій «ПриватБанку» у власність держави. Передбачається, що власником 100% акцій «ПриватБанку» стане держава в особі Міністерства фінансів. Перехідний період починається з 19 грудня. Держава обіцяє забезпечити плавний перехід і стабільну роботу «ПриватБанку» в звичайному для його клієнтів режимі.

Уже відомо, що після націоналізації «ПриватБанку» головою його правління буде призначений колишній міністр фінансів України Олександр Шлапак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: