Суд відвів прокурора САП і детектива НАБУ від справи Южно-Української АЕС

Читать на русском
Столичний райсуд вирішив відвести від справи Южно-Української АЕС процесуального керівника і детектива Національного бюро.

Суд відвів прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратура Сергія Козачину і детектива Національного антикорупційного бюро В'ячеслава Халявку від справи про розтрату коштів Южно-Української АЕС.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін за результатами розгляду заяви адвоката підозрюваного, повідомляє «Слово і Діло».

Заявник вказував, що раніше вказане провадження розслідувалося слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, а процесуальне керівництво в ньому здійснювалося прокуратурою Миколаївської області. До моменту закриття провадження Халявка обіймав посаду старшого прокурора відділу прокуратури Миколаївської області, був процесуальним керівником у справі ЮУАЕС і деякий час очолював групу прокурорів. Пізніше справу закрили, але потім першим заступником прокурора Миколаївської області постанову про закриття скасували, а справу передали до НАБУ.

Також він додав, що прокурор Козачина на той момент нібито працював в одному відділі прокуратури Миколаївської області з детективом НАБУ. На думку заявника, це свідчить про їх упередженість, тобто порушені вимоги статті 9 КПК України.

Водночас Козачина і Халявка заперечували проти задоволення заяви, а також наголошували на її необґрунтованості. Прокурор САП вказував, що хоч і працював в одній області з детективом, але не мав жодного стосунку до справи ЮУАЕС.

Вивчивши заяву, суддя Сенін її задовольнив. Він вказав, що у заявника дійсно є обґрунтовані підстави для відводу і виникли сумніви в неупередженості слідчого і прокурора. Сенін додав, що Козачина хоч і не мав стосунку до справи, але проігнорував дії, спрямовані на усунення упередженої особи від виконання функцій слідчого та вимоги ч. 2 ст. 36 КПК України.

Однак, згідно КПК, у прокурора немає повноважень змінювати детектива у справі на відміну від керівника органу досудового розслідування.

Додамо, що суддю Сеніна 25 березня відсторонили від здійснення правосуддя, а повний текст ухвали щодо відсторонення детектива і прокурора він оголосив 27 березня.

Нагадаємо, один з підозрюваних у цій справі ознайомився з матеріалами. Водночас інший підозрюваний залишився без обов'язків. Раніше суд продовжив обов'язки підозрюваному у справі Южно-Української АЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: