Справа Южно-Української АЕС: суд призначив повторний розгляд скарги на вирок

Читать на русском
Верховний суд вирішив призначити повторний розгляд апеляції третьої особи на вирок однієї з обвинувачених у справі ЮУАЕС.

Суд призначив повторний розгляд апеляції адвоката Едуарда Самоткала на вирок Олені Чернушко в кримінальному провадженні щодо розкрадання коштів Южно-Української АЕС.

Таке рішення ухвалив Касаційній кримінальний суд за результатами розгляду скарги Самоткала, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, адвокат Самоткала, якому заочно повідомили про підозру в цій справі, подав касацію на відмову Апеляційного суду Миколаївської області задовольнити скаргу на вирок Чернушко, в якому в порушення презумпції невинуватості є пряма вказівка ​​суду про те, що Самоткал входив до складу групи осіб, які вчинили злочин, що має преюдиціальне значення для кримінального провадження щодо нього. Водночас Апеляційний суд у своїй відмові зазначив, що Самоткал не є тією особою, яка має право оскаржити вирок суду першої інстанції.

Своєю чергою прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергій Підгорець заперечував проти задоволення касації, посилаючись на законність і обґрунтованість вироку. При цьому він звернув увагу, що вирок затверджений на підставі угоди про визнання провини не має преюдиціального значення для кримінального провадження щодо інших осіб, а визнання винності одного з осіб не є доказом вини останніх.

Вислухавши обидві сторони, суд частково задовольнив скаргу. Як вказала колегія, апеляційний суд не перевірив доводів скарги про те, чи є Самоткал тією «іншою особою» прав, свобод та інтересів якої стосується цей вирок і яка має право на перегляд зазначеного вироку судом вищого рівня. В результаті, як вважають судді, було передчасно ухвалено рішення про повернення апеляційної скарги без вказівки відповідної необхідної мотивації.

Як відомо, Чернушко було визнано винною у тому, що вона, діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «Моноліт Маркетинг» та ТОВ «Соборне-2» Леонідом Гусєвим, організувала створення (придбання) ТОВ «Николаевдомсервис-4», назву якого в подальшому змінено на ТОВ «Ремтех-Проект», з метою прикриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів сторонніх підприємств у готівку, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі. Згідно умов угоди, вона повністю та беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво). Крім цього, вона зобов'язувалася впродовж 2 місяців з дня винесення вироку, відшкодувати завдані у кримінальному провадженні збитки в сумі 15 тисяч гривень, а також співпрацювати у викритті вчинених кримінальних правопорушень щодо заволодіння грошовими коштами ЮУАЕС. Також суд призначив їй штраф у 51 тис. грн.

Нагадаємо, суд призначив до розгляду виділений акт у справі Южно-Української АЕС. Також САП програла касацію на скасування вироку в цій справі. Раніше суд скасував вирок одній з обвинувачених у справі ЮУАЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: