Припинення війни та розвиток армії: що Порошенко та Зеленський обіцяють як кандидати в президенти

Читать на русском

Відбудуться дебати між кандидатами в президенти України Зеленським та Порошенком чи ні, але один із них точно стане главою держави. Тому «Слово і Діло» вирішило вивчити програми обох претендентів на високу посаду. Оскільки президент впливає на питання нацбезпеки, а також є верховним головнокомандувачем Збройних сил України, пропонуємо подивитися, що обіцяє кожен із кандидатів з приводу війни та миру, як бачить проблему повернення окупованого Криму та частини Донбасу та що обіцяє зробити для української армії.

Чинний президент Петро Порошенко в своїй передвиборчій програмі обіцяє підняти рівень соціального забезпечення для військовослужбовців та їхніх сімей. Також він має намір забезпечити зміцнення ЗСУ шляхом модернізації та оснащення новітніми зразками зброї та техніки.

В програмі Порошенка йдеться про те, що найближчим часом будуть модернізовані українські повітряні сили та флот. Окремо можна виділити його обіцянку завершити створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони.

Щодо визволення українських військовополонених та повернення окупованих Криму та частини Донбасу в програмі Порошенка йдеться про те, що «всі наші громадяни та території мають повернутися під суверенітет України».

Не вказуючи конкретних термінів чи способів припинення війни, Порошенко наголошує, що це відбуватиметься політико-дипломатичним шляхом.

Обіцянка кандидата: чи реально вивести оклади армії на стандарти НАТОСлово і Діло вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України.

«Ми продовжимо лінію на відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму політико-дипломатичним шляхом, забезпечуючи єдність проукраїнської коаліції в світі, використовуючи інструмент санкцій та механізм міжнародної місії ООН на всій території окупованого Донбасу», – йдеться в його програмі.

Другий кандидат у президенти України Володимир Зеленський у своїй програмі також бачить вирішення проблеми війни шляхом перемовин. Він обіцяє «не торгувати принципами, репутацією та країною заради збереження влади».

Перемовини Зеленський збирається вести з країнами, що підписували Будапештський меморандум. Яким чином він збирається досягти миру, в програмі не уточнюється. Йдеться лише про те, що він має на меті «поставити питання перед гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами з ЄС щодо підтримки України в прагненні завершити війну, повернути тимчасово окуповані території й змусити агресора відшкодувати завдані збитки».

Зеленський також робить ставку на професійну армію, яка «має бути престижною службою, де отримані навички та знання будуть успішно застосовані й у реальному секторі економіки». Також у його програмі зазначається, що бюджет на армію має перестати бути «годівницею» для «кабінетних генералів», має забезпечити гідні умови служби й розвиток солдата.

Яким чином він збирається досягнути таких результатів, у программі не вказано. Єдине, що обіцяє кандидат, – що він особисто домагатиметься гідної зарплати військовослужбовців: «Моє завдання зробити так, щоб зарплата військовослужбовців була на рівні НАТОвських стандартів». Щоправда, експерти вказують на те, що не існує такого поняття, як НАТОвська зарплата, адже до Альянсу входять країни з різним рівнем витрат на армію, тому й зарплати військовослужбовців скрізь різні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Також ми подивилися, що обіцяють Зеленський та Порошенко в галузі економіки та соціальної політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: