Другий тур виборів-2019: чи є електоральний резерв у кандидатів

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У другому турі електоральних можливостей немає вже ані в Зеленського, ані в Порошенка. Президент має можливість отримати 5% через фальсифікації й іще 5% – через підкуп. Тобто 10% додати до того, що є. 30% – це максимум.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«У Тимошенко дуже дисциплінований електорат. Грубо кажучи, куди вона скаже, туди вони й підуть. Точно не до свого основного ворога, не до Порошенка. Бойко, Гриценко, Смешко не володіють своїм електоратом, це радше одноразово. Люди вважають, що ці поки чимось кращі, ніж інші, але вони для них не начальники. Тому складно прогнозувати, до кого перейдуть їхні голоси», – зазначив Небоженко.

Щодо Смешка, то фактично за два місяці, не проводячи виборчої кампанії, він отримав 6%. Це дуже небезпечний процес. Смешко забрав голоси Наливайченка, Гриценка й навіть трохи Тимошенко, уточни він.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

«Поки незрозуміло, навіщо. Не віриться, що в свої 65 років він хоче повернутися до розвідки або РНБО. Так не отримують посади», – підкреслив політолог.

За його словами, штаб Порошенка розраховує на те, що частина тих, хто голосував за Смешка, проголосують за чинного президента.

«Однак не все так просто. Там багато генералів-відставників, військових. Це критичний народ. Та й якщо, грубо кажучи, він закличе голосувати за Порошенка, то йому не буде з чим іти на парламентські вибори», – додав він.

Щодо явки, то на другий тур навряд чи вона буде вищою, ніж на перший. 60% – це вже інстинкт українців, образно кажучи, так завжди приходять, акцентував експерт.

«Вони прийдуть на другий тур. Для тих, хто прийшов проголосувати, право вибору – це цінність. А ті, хто не прийде, так і чекатимуть доти, доки закінчиться вся виборча вакханалія. Якщо, звичайно, трапиться щось кричуще, хтось із представників штабів у ефірі на когось накинеться чи буде якась спроба замаху на когось, тоді це може схвилювати. В 90-ті роки кандидати так робили», – пояснив він.

На його думку, 80% прихильників Тимошенко перейдуть до Зеленського, щоб помститися за поразку свого лідера.

«Як проголосують люди Кошулинського? Навряд чи за Порошенка й навряд чи за Зеленського. У Зеленського є ще трохи електорату за рахунок Тимошенко, можеливо, Бойка. У Порошенка – лише за рахунок адмінресурсу. Якби вийшли два сильних політики, еліти могли б домовлятися між двома турами. Зараз виборець між двома ризикованими фігурами», – резюмував Віктор Небоженко.

Також «Слово і Діло» розібралося в програмних обіцянках претендентів на посаду глави держави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: