Президентські вибори-2019: чи є ризики для євроатлантичного курсу

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Для Заходу важливо, щоб вибори відбулися в демократичний спосіб, не було кричущих порушень. За підсумками першого туру можна сказати, що реакція Заходу позитивно-нейтральна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Поки можна сказати те, що і НАТО, і інші міжнародні організації чекають другого туру. Вони приймуть будь-який вибір, який зробить народ України, а вже подальша співпраця України залежатиме від того, хто буде обраний президентом. Незалежно від того, хто переможе в другому турі, навіть якщо Зеленський, співпраця з НАТО триватиме. Жодних особливих змін не буде», – зазначив Дяденко.

За його словами, що членства в НАТО найближчим часом Україні все одно не бачити. Розмови про те, що Україна може стати членом НАТО найближчим часом, є спекуляцією.

«Співпраця з НАТО, приведення ЗСУ до стандартів НАТО, модернізація ЗСУ – це ті питання, які залишаються актуальними, й незалежно від того, хто стане президентом, співробітництво в цій сфері розвиватиметься далі», – підкреслив політолог.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за законопроекти щодо євроатлантичного курсу УкраїниПропонуємо подивитись, як голосували кандидати в президенти, які зараз є нардепами за законопроекти, спрямовані на співпрацю з ЄС та НАТО, або такі, що закріплювали євроатлантичний курс України.

Якщо на виборах переможе Зеленський, то буде просто менше риторики на тему членства України в НАТО, припустив він.

«Поточна робота все одно продовжиться, як і за чинного президента та уряду. Тим більше, що й сьогодні не все гаразд. Наприклад, щодо виконання асоціації з ЄС Україна відстає від графіка», – додав експерт.

Безумовно, щодо Зеленського є побоювання з приводу того, що людина не з політики. На сьогодні він незрозумілий, непередбачуваний. Які кроки він може здійснити – відкрите питання. З іншого боку, в його ж інтересах ухвалювати такі рішення, в тому числі щодо курсу на НАТО та ЄС, які будуть раціональними й не призведуть до втрати підтримки Заходу, при цьому ще й будуть позитивно сприйняті суспільством, уточнив він.

«Попереду парламентські вибори. Якщо партія «Слуга народу» не візьме високого відсотка на цих виборах, то Зеленському в разі перемоги буде складно працювати з парламентом, який перебуватиме в опозиції до президента», – резюмував Михайло Дяденко.

Також читайте, як нардепи-кандидати в президенти голосували за законопроекти про євроатлантичний курс України.

«Слово і Діло» дізналось, яке бачення кандидатів щодо участі України в НАТО та ЄС.

Які країни очолили лідери без політичного досвіду – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: