У Зеленського розповіли про подальші кроки після перемоги в першому турі

Читать на русском
Поки переможець першого туру виборів Володимир Зеленський цурається публічних виступів, замість нього позицію кандидата в президенти озвучують його радники і представники штабу.

Поки переможець першого туру виборів Володимир Зеленський цурається публічних виступів, замість нього позицію кандидата в президенти озвучують його радники і представники штабу.

Про це інформує «Слово і Діло», з посиланням на інформацію «Інтерфакс-Україна».

Так, ввечері у вівторок, 2 квітня, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, член команди Зеленського і один з його радників, озвучив подальші плани і наміри команди Зе.

Що в другому турі може завадити Зеленському перемогти?За підрахунками ЦВК, до другого туру виходять Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Про розклади на другий тур поговорили з експертами.

1. Новий Виборчий кодекс

Команда Володимира Зеленського буде домагатися прийняття нового Виборчого кодексу до проведення парламентських виборів восени 2019 року.

«Парламентські вибори мають проходити за новим Виборчим кодексом», - заявив Данилюк. За його словами, політсила Зеленського (партія «Слуга народу») зацікавлена ​​в тому, щоб отримати надійну більшість у парламенті для проведення пропонованих нею реформ, а тому вважає вкрай важливим затвердження нового кодексу.

Данилюк засумнівався в бажанні парламенту ухвалювати цей документ, проте підкреслив, що команда Зеленського наполягатиме на цьому. За словами Данилюка, в разі перемоги Зеленського на президентських перегонах пріоритет до парламентських виборів буде відданий тим реформам, де можна показати швидкий результат, де президент має для цього повноваження. Серед них він назвав трансформацію судової системи, реформу СБУ та антикорупційних органів.

2. План судової реформи

Наступного тижня (8-14 квітня 2019 роки) команда Зеленського пообіцяла представити план реформи судової системи. За словами Данилюка, засновник «Студії Квартал 95» має намір «перезапустити» цю реформу в числі перших у разі своєї перемоги на виборах президента.

«Представимо на наступному тижні наше бачення [реформи]», - пообіцяв екс-міністр фінансів.

Данилюк зазначив, що судова система «буде поставлена ​​з голови на ноги», а почати реформу планують з Верховного суду і Апеляційного суду.

3. Перезапуск антикорупційної інфраструктури

Данилюк також підкреслив, що Володимир Зеленський в разі його обрання президентом буде добиватися перезапуску антикорупційної інфраструктури в Україні. Екс-міністр поскаржився, що на даний час вона не працює через політичну залежність: мовляв, навіть якщо Національне антикорупційне бюро України проводить ефективні розслідування, то вони блокуються Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

«Проблема з лідерством в антикорупційній прокуратурі», - вважає представник команди Зеленського.

Данилюк висловив надію, що Антикорупційний суд буде сформований ще президентом Порошенком до завершення його поточних повноважень президента. Він також спрогнозував, що в разі перемоги Володимира Зеленського на виборах «перші посадки» відбудуться «вже незабаром після виборів».

4. Революція в силових структурах

Данилюк також анонсував кардинальні перетворення в силових структурах (зокрема Генпрокуратурі та СБУ) і ряді інших держінститутів (Державній фіскальній службі) в разі перемоги Зеленського в другому турі виборів.

Екс-міністр фінансів назвав «провальними» реформи в цих структурах після Революції Гідності та заявив про необхідність «запустити» їх знову з новими людьми.

«Прокуратура - провал, суди - провал, СБУ - провал, ДФС - повний провал! Тому є єдиний підхід, який нам доведеться застосовувати - це старий підхід революції: «дощенту, а потім», - заявив Данилюк і радник Зеленського.

Він підкреслив, що радикальніші методи не працюють.

«Тому наш підхід до реформування і Генеральної прокуратури, і всіх органів, які я перерахував - та інших - викорінити повністю цей вірус корупції і старих підходів, який там знаходиться разом із людьми, і запустити ці структури заново», - заявив екс-міністр.

Він також поділився думкою, що Генеральної прокуратури не має бути в Україні в принципі.

За словами Данилюка, в команді Зеленського розробили модель такого «запуску заново» Генпрокуратури, а також визначили подібну модель для СБУ - «це має бути контррозвідка».

А керувати новими органами мають люди, які вийшли із системи і які розуміють мету цих нових органів в новій державі, заявив представник команди Зеленського. Він також підкреслив, що Зеленський підтримує впровадження таких радикальних підходів, оскільки сам є «людиною не з системи».

Крім того, за словами Данилюка, команда Зеленського запропонує змінити і закон про держслужбу, щоб вона «нагадувала роботу в приватному секторі, була більш ефективною і гнучкою».

5. Створення служби фінансових розслідувань

Замість податкової міліції та інших аналогічних підрозділів силових органів в Україні повинна з'явитися Служба фінансових розслідувань (СФР), пояснив бачення команди Зеленського Олександр Данилюк.

За його словами, створення такої служби замість структур, які чинять тиск на бізнес, залишається одним із головних пріоритетів кандидата в президенти Володимира Зеленського та його команди.

«Навіть якщо парламент вирішить гальмувати це питання, у нас є практичний підхід, як реалізовувати цю реформу навіть без закону [в разі обрання Зеленського президентом]», - заявив Данилюк.

Він також висловив своє особисте переконання, що СФР має підчинятися Мінфіну.

Серед інших першочергових планів команди Зеленського в сфері економіки радник засновника назвав прийняття нового Податкового кодексу і Кодексу про працю. За словами Данилюка, в цих питаннях команда Зеленського «виходить на фінішну пряму».

Також нагадаємо, команда Зеленського висунула вимоги до Порошенка.

Раніше повідомлялося, в партії Меркель очікують від Зеленського більшої конкретики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: