Зеленський, МВФ і ПриватБанк: чи є ризик для співпраці з Фондом

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Не секрет, що Коломойський висловив бажання визнати націоналізацію ПриватБанку незаконною. Але націоналізація ПриватБанку є однією з умов МВФ для подальшої співпраці з Україною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив економічний експерт Олег Гавриш.

«Звичайно, стверджувати про якісь зв'язки не можна, але є підозри, що Коломойський опікується Зеленським. Він сам заявив ізраїльській газеті, що це його кандидат. Його охорона охороняє Зеленського, він користується преференціями, пов'язаними з групою «Приват». Хоча довести пряме фінансування складно, є підозри, що вони пов'язані», – зазначив Гавриш.

Відповідно, якщо це виявиться так, то в разі перемоги Зеленському доведеться вирішувати – виконуватиме він те, що потрібно, чи відпрацьовуватиме вкладені в нього гроші, уточнив він.

«Були різні випадки. Було й так, що спочатку щось обіцяли олігархам, а потім їх кидали. Таких випадків у історії було немало з боку правителів», - додав експерт.

Безумовно, в Коломойського є хороші юристи, але головне, що вони мають властивість вирішувати питання в судах конкретним чином – підкуповувати суддів. Ми бачимо, що дуже дивні судові рішення вже виносилися на користь Коломойського, підкреслив він.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«Оскільки це вже мало місце, не виключено, що в цій ситуації буде все те ж саме – підкуплять суддів, а Зеленський просто стоятиме осторонь», – припустив економіст.

За його словами, такий сценарій може призвести до негативних наслідків. Націоналізація ПриватБанку була однією з умов МВФ.

«Але якщо Україна ще й виявиться винною, то це може зірвати роботу з МВФ. Позиція Коломойського з цього приводу зрозуміла, він сам озвучив раніше в інтерв'ю, що гроші МВФ Україні взагалі не потрібні й варто було давно оголосити дефолт», – пояснив він.

Однак поки не зовсім зрозуміло, як Зеленський поведитиметься в цьому питанні в разі виграшу. В питанні співпраці з МВФ рішення можна ухвалювати лише з огляду на стан економіки, констатував фахівець.

«Якщо є стабільне протягом тривалого періоду зростання економіки хоча б 5%, тоді ми можемо обійтися без грошей кредиторів і протягнути за рахунок коштів, які будуть отримані внаслідок економічного зростання», – наголосив він.

«Малоймовірно, що такі умови можуть бути в Україні найближчим часом. Тим більше гряде світова фінансова криза. Без грошей МВФ у нас дійсно буде дефолт. Якщо Україна опиниться в ситуації дефолту й без підтримки МВФ, це загрожує негативними економічними наслідками – від девальвації до відсутності інвестицій, яких і так дуже мало», – резюмував Олег Гавриш.

Більше про співпрацю України та МВФ читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: