Що в другому турі може завадити Зеленському перемогти?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Результати першого туру показали, що явка на Західній Україні просіла. До другого туру на Банковій постараються мобілізувати цей електорат.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Важливо буде, які технології проти Зеленського будуть використані. Вже видно, що починають розкручувати технологію на предмет того, що Зеленський – маріонетка Коломойського. Але навряд чи це матиме серйозний ефект. Ця технологія була й до першого туру виборів», – зазначив Якубін.

Другий метод зводиться до спроби розкрутити тему «якщо не Порошенко, то Путін». Якщо врахувати, що про це говорилося й до першого туру, то це також не спрацювало, додав він.

Експерт не виключив, що за ці три тижні можуть спробувати змінити обставини, створити якусь ситуацію, в якій Порошенко зможе наростити кількість голосів.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяцяКому букмекери пророкують вихід до другого туру виборів і перемогу в президентських перегонах? Серед лідерів ставок Зеленський, Порошенко й Тимошенко.

«Це має бути пов'язано з військовою тематикою, припустимо, новим походом на Керч. Тобто ситуація, де Порошенко зможе показати себе», – уточнив він.

Якщо Зеленський припускатиметься серйозних помилок, то це може позначитися на голосуванні в другому турі, припустив політолог.

«Грубо кажучи, якщо Зеленський почне вступати в союзи з іншими політиками, почне ділити посади, то це вплине. Але якщо Зеленський зуміє зберегти стиль кампанії, який був до цього і який з огляду на результати першого туру працює, то поставити під сумнів його перемогу буде складно», – пояснив він.

Згідно із соціологією, яка проводилася до першого туру, Зеленський вигравав і у Тимошенко, і у Порошенка, підкреслив Якубін.

Також він звернув увагу на явку виборців на Західній Україні, яка просіла, й припустив, що в АП зараз думатимуть, як підвищити явку цього регіону.

«Вибори показали, що Південний Схід і Київ масово прийшли на дільниці. На Заході – просідання. Якраз Західна Україна, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська області – головний електоральний бастіон для Порошенка. Тут питання, на скільки там буде приріст у другому турі. Потрібно врахувати, що більша частина на заробітках. Можливо, буде католицький Великдень і частина людей повернеться в Україну, тому вдасться отримати ще якийсь відсоток», – наголосив експерт.

Однак розрив дуже великий. Зараз явка схожа на вибори 2010 року, коли були Янукович і Тимошенко, нагадав він.

«У 2010 році Янукович випереджав Тимошенко на 10%, вона змогла наростити близько 3% у другому турі», – резюмував Олексій Якубін.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти краще виконує обіцянки – за посиланням.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяця – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: