Вибори-2019: чи може Зеленський перемогти та чи є загроза протестів

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Показник у першому турі в Зеленського досить високий, відрив від Порошенка більш ніж 10%. Він має всі шанси виграти вибори.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи ймовірність перемоги Зеленського в другому турі й ризик силового протистояння в зв'язку з цим.

«У Зеленського набагато більше поле для розширення електорату, ніж у Порошенка. Навіть якщо логічно подивитися, то кандидати, які набрали більш-менш нормальні показники, саме ті, які будували свою кампанію на критиці чинної влади, президента. Тому не менш ніж половина виборців Тимошенко проголосують за Зеленського. Мала частина – за Порошенка», – зазначив Петренко.

Також частина електорату Ляшка перетікатиме до Зеленському, але не до Порошенка. Щодо Гриценка, то якраз частина його електорату в другому турі може обрати Порошенка. Також виборець Смешка частково перейде до Порошенка, припустив він.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

«Але «біло-блакитний» табір, принаймні 2/3 виборців, точно проголосує за Зеленського. Вони сприймають його більше як свого. А «біло-блакитне» поле – це близько 20%, якщо не більше. Вони взагалі могли боротися за вихід до другого туру, якби йшли єдиним фронтом. Могла бути ситуація, що до другого туру пройшли би Бойко та Зеленський. Зараз це заявка на парламентські», – пояснив політолог.

При цьому в Порошенка, крім Гриценка та Смешка, фактично не залишається електорального резерву. Можливо, намагатимуться мобілізувати тих, хто не визначився, але це невеликий відсоток. Тому позиції Зеленського на другий тур кращі, ніж у Порошенка. Йому зараз важливо не влазити в жодні «договорняки» й не підписувати ні з ким маніфестів, уточнив він.

«Йому потрібно уникати асоціації з політиками. Його головна фішка – те, що він нове обличчя, поза політикою, не професіонал, але чесний, успішний у своїй сфері», – акцентував Петренко.

Щодо можливих провокацій чи силового протистояння в разі перемоги Зеленського, то це малоймовірний сценарій, додав він.

«По-перше, в Зеленського велика підтримка. Тим більше, якщо були побоювання, що його виборець молодий і не прийде на дільниці, то зараз за голосуванням зрозуміло, що за Зеленського готові голосувати люди різних категорій. І ті, хто розчарований у нинішніх елітах, і військові, і молодь. Тобто його багато хто підтримує. Звичайно, завжди є незадоволені, але нічого масового вони не чинитимуть», – підкреслив експерт.

За його словами, якщо буде фальсифікація на користь Порошенка, коли українці почуватимуться обдуреними, тоді можливе протистояння.

«Але Зеленський – це образ невдоволення всіх, він знайшов відгук у суспільстві, населення його підтримує. Крім того, українці ніколи не вийдуть за владу. Таких менше. Якщо виграє Зеленський, як би хто не підтримував Порошенка, можливі якісь точкові протести, але аж ніяк не силове протистояння чи щось подібне», – резюмував Ігор Петренко.

Що встиг виконати й провалити президент Петро Порошенко за 5 років на посаді – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, наскільки результати президентських виборів в Україні збігалися з екзит-полами та соцопитуваннями.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: