Справа VAB Банку: НАБУ обшукало квартиру, що належить фірмі Бахматюка

Читать на русском
Антикорупційне бюро встановило, що VAB Банк надав НБУ підроблені звіти про незалежну оцінку майна, переданого Нацбанку.

У рамках розслідування кримінального провадження, порушеного за фактом розкрадання коштів рефінансування Національного банку України посадовими особами VAB Банку (власник Олег Бахматюк), детективи НАБУ обшукали квартиру, що належить фірмі, бенефіціаром якої є олігарх Олег Бахматюк.

Обшук був проведений наприкінці березня, повідомляє «Слово і Діло».

Під час обшуків детективи вилучили планшет Samsung, iMac, банківську картку колишнього голови правління VAB Банку Дениса Мальцева та різні договори. У НАБУ просили суд накласти арешт на зазначені речі, проте суддя лише частково задовольнив клопотання. На думку судді, підстави для накладення арешту на банківську картку Мальцева відсутні. Зазначимо, що детектив вказував, що зазначена картка може бути використана для проведення експертиз як вільний зразок почерку та підпису.

Також у Бюро встановили, що Мальцев як голова правління VAB Банку подав до НБУ підроблені звіти про незалежну оцінку майна, що пропонувалося для забезпечення за стабілізаційним кредитом в 1,2 мільярда гривень. Детективи вказують, що зазначені звіти були виконані від імені оцінювачів приватної фірми. В результаті допиту перший оцінювач заявив, що зазначені звіти про незалежну оцінку майна він не підписував і дізнався про це на засіданні екзаменаційної комісії Фонду державного майна України. Другий оцінювач під час допиту повідомив, що до нього звернувся власник вищевказаної компанії Дмитро Жук який надав для проведення оцінки матеріали щодо об'єктів нерухомості VAB Банку, яку планували передати НБУ. Подробиць звіту він не згадав. Детективи викликали на допит Жука, однак той від надання свідчень відмовився.

Крім того, НАБУ обшукало приміщення цієї фірми, яка нібито проводила незалежну оцінку нерухомості VAB Банку. В результаті слідчих дій були виявлені та вилучені документи, що свідчать про належність вказаного оцінювача до фінансово-промислової групи «Авангард», власником якої є Бахматюк.

Нагадаємо, раніше в рамках цієї справи НАБУ отримало доступ до документів Нацбанку.

Додамо, що ця кримінальна справа також спливала в аудіозаписах, зроблених на пристрій прослуховування, встановлений у кабінеті керівника САП Назара Холодницького.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: