НАБУ встановило транзакції банку Бахматюка перед визнанням його неплатоспроможності

Читать на русском
Антикорупційне бюро провело кілька слідчих дій у справі можливої ​​розтрати рефінансу Нацбанку.

У межах розслідування кримінального провадження про можливе розкрадання стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого VAB банку Олега Бахматюка, детективи НАБУ провели кілька нових обшуків і встановили частину транзакцій напередодні визнання банку неплатоспроможним.

Про це йдеться в рішеннях Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що 13 жовтня 2014 року посадовими особами VAB Банку укладений із Нацбанком кредитний договір про надання стабілізаційного кредиту на загальну суму 1,2 млрд грн. Забезпеченням за отриманим стабілізаційним кредитом була низка майна.

У Бюро також вказували, що в квітні 2014 року, між VAB банком і кіпрським офшором Quickcom Limited (який належить Бахматюку й володів 86,77% акцій VAB банку – основний акціонер) був укладений кредитний договір на $45 млн терміном до квітня 2015 року з процентною ставкою в 5% річних. Однак перед зарахуванням зазначених коштів процентна ставка знизилася до 0,5%. Водночас за кілька днів до визнання НБУ VAB банку неплатоспроможним (21 листопада 2014 року), а саме 18 листопада 2014 року, Quickcom Limited надіслав листа, в якому вимагав достроково повернути кредит у повному розмірі не пізніше ніж 19 листопада того ж року.

Під час досудового слідства встановлено, що за наявності нагляду за всіма фінансовими операціями з боку куратора Нацбанку 20 листопада VAB банк здійснив повернення $45 млн на рахунок Quickcom Limited. Також наглядова рада Банку 20 листопада здійснила зарахування приватних зустрічних однорідних вимог у сумі 681,57 млн ​​грн в рахунок виконання зобов'язань, що виникли у СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», ТОВ «Агроуніверсал ЛТД», ТОВ «Інвестиційна компанія «Агросоюз РП» і ТОВ «Мульті Фінанс» за рахунок коштів Quickcom Limited.

Від вимагання до зливу інформації: що не поділили Ситник і ХолодницькийУ дисциплінарній скарзі директора Антикорупційного бюро викладені факти можливих зловживань Назара Холодницького у восьми кримінальних справах.

Крім того, в період із дня отримання стабкредиту з визнання неплатоспроможності VAB банку встановлено використання коштів на такі цілі: повернення депозитів фізичним особам і виплата відсотків по ним на загальну суму 373,4 млн грнн, $13,86 млн, 1,41 млн євро; видача готівки з платіжної картки та/або видача готівки за банківськими платіжними картками на загальну суму 367,85 млн грн, $13,78 тис. і 4 801,27 євро. Ще щодо 43,73 млн грн були проведені операції зі зняття готівки, отриманих у вигляді безпроцентні позики, з них 14,53 млн грн зняв невідомий ФОП.

Також у результаті аналізу відомостей про рух коштів VAB банку було встановлено, що 14 листопада, попри заборону НБУ, було здійснене дострокове повернення депозитів пов'язаним особам: 110 млн грн Тростянецькому м'ясокомбінату й 266,44 млн грн шкіряному підприємству «Світанок».

У межах цієї справи детективи НАБУ 8 серпня провели обшук в архіві та головному офісі VAB банку, під час якого встановили відсутність рішень банку та його контролюючих органів, ухвалених за період із 1 вересня по 21 листопада 2014 року. Детективи вважають, що зазначені документи зберігаються у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб. У зв'язку з цим Бюро надали доступ до документів ФГВФО.

Також Бюро 8 серпня обшукало дата-центр «Бі Мобайл». Під час слідчих дій представники VAB банку та посадові особи ФГВФО відмовили в забезпеченні доступу до програмної частини серверного комплексу банку для копіювання необхідних відомостей, зазначених у постанові слідчого судді. В зв'язку з цим детективи знайшли й вилучили системний блок із жорстким диском. Під час огляду фахівцем на вінчестері виявили резервну копію процесингової системи «Смарт Віста» з даними використання платіжних карток та використання коштів отриманого стабілізаційного кредиту VAB банком. Зазначені речі визнані речовими доказами, детективи просили накласти на них арешт. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, в межах цієї ж справи НАБУ обшукало квартиру, що належить фірмі Бахматюка.

Після цього його фірма вимагала від НАБУ відео обшуків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: