Справа VAB банку: НАБУ вивчить звернення Бахматюка до Нацбанку

Читать на русском
У Національному бюро хочуть вивчити кредитний договір між VAB банком і Нацбанком, а також звернення бенефіціара або його представників.

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали доступ до звернення бенефіціара ВіЕйБі банку Олега Бахматюка або його представників до Національного банку України щодо реструктуризації зобов'язань.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін, повідомляє «Слово і Діло».

Також детективи отримали доступ до документів Нацбанку, а саме до кредитного договору між НБУ та ВіЕйБі банком про надання стабілізаційного редиту на 1,2 мільярда гривень; договору застави державних облігацій; постанови НБУ та інших документів.

У НАБУ нагадаємо, що, за версією слідства, НБУ видав кредит ВіЕйБі банку під заставу об'єктів нерухомості. Однак Нацбанком при ухваленні цього рішення допущені істотні порушення норм законодавства, що регулюють порядок і підстави надання стабілізаційних кредитів банкам. У порушення цих положень ВіЕйБі банк не надав НБУ програму фінансового оздоровлення банку, поліпшення структури активів, прибутковості, рентабельності тощо.

Крім того, детектив додав, що VAB банк для забезпечення виконання кредитного договору передав наступну нерухомість: цех із виробництва лікеро-горілчаної продукції ТОВ «Станіславська торгова компанія» в Івано-Франківську (за оцінкою, його вартість 1,25 млрд грн) та три нежитлові будівлі в Харкові, оцінені майже в 600 млн грн. Однак у 2015 році з'ясувалося, що ці звіти не відповідають вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна. В результаті Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запропонував продати нерухомість у Харкові за 65,47 млн ​​грн. Таким чином, своїми умисними діями посадові особи VAB банку завдали шкоди НБУ в особливо великому розмірі.

Нагадаємо, суд не схотів пояснювати НАБУ постанову судді про зобов'язання правоохоронців ухвалити остаточне рішення в справі VAB Банку. Раніше детективи перевіряли документи правління та наглядової ради VAB банку. Також НАБУ обшукало квартиру, що належить фірмі Бахматюка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: