НАБУ перевіряє співробітників НБУ та VAB Банку за фактами привласнення п'яти мільярдів

Читать на русском
Слідство Антикорупційного бюро встановило, що співробітники Нацбанку та VAB Банку могли незаконно заволодіти п'ятьма мільярдами.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують кримінальне провадження за фактом можливого заволодіння 5,5 мільярдами гривень Національного банку України співробітниками VAB Банку за змовою з чиновниками НБУ.

Про це йдеться в рішенні одного з районних судів міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з клопотанням детектива Бюро, службові особи Нацбанку в 2014 році, зловживаючи своїм становищем в інтересах третіх осіб, видали кредити рефінансування VAB Банку, в результаті чого посадові особи банку могли незаконно заволодіти грошовими коштами в сумі 5 мільярдів 535 мільйонів 38 тисяч 758 гривень.

За версією слідства, 10 жовтня 2014 року НБУ вирішив видати VAB Банку стабілізаційний кредит, проте при ухваленні такого рішення допущені істотні порушення норм законодавства, що регулюють порядок і підстави надання стабілізаційних кредитів українським банкам. У Бюро додали, що VAB Банк не надав НБУ низку необхідних документів: програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на рішення протягом терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, прибутковості, рентабельності тощо, та програму капіталізації банку, затверджену його наглядовою радою.

Вже 13 жовтня 2014 року між Нацбанком і VAB Банком був укладений кредитний договір на суму 1,2 млрд грн. Для забезпечення вимог за зазначеним кредитним договором укладені іпотечні договори, згідно з якими в іпотеку НБУ передане нерухоме майно: три нежитлові будівлі в Харкові та цех із виробництва лікеро-горілчаних виробів у Івано-Франківську. В 2016 році Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запропонував для продажу вищевказану нерухомість у Харкові за ціною 65 млн 471 тис. грн. Водночас цех в Івано-Франківську був оцінений у 1,25 млрд грн. У НАБУ зазначають, що до реєстру іпотек щодо цієї нерухомості неодноразово вносилися зміни, а 8 жовтня 2014 року зазначена іпотека припинена на основі договору.

У клопотаннях детектив просив надати тимчасовий доступ до іпотечного договору цього майна, що перебуває у володінні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, а також до деталізації телефонних дзвінків заступника голови правління VAB Банку й одного зі співробітників НБУ. Суд дозволив НАБУ зробити копію внесення змін до іпотечних договорів, однак відмовив у доступі до деталізації дзвінків фігурантів розслідування.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до номерів засновників компаній-пустушок у справі ПриватБанку.

Раніше детективи Бюро отримало доступ до документів трьох офшорів у справі рефінансу НБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: