Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидати

Читать на русском

Цієї неділі, 31 березня, в Україні відбудуться президентські вибори. Якщо ви ще не визначилися зі своїм кандидатом, усі їхні програмні обіцянки та декларації можна вивчити в нашому розділі «Вибори-2019». Сьогодні «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Цілих шість «перших кроків» обіцяла Юлія Тимошенко. Лідерка «Батьківщини» в разі обрання планує відразу представити в парламенті законопроект про мікрокредитування, переглянути державний бюджет на 2018 рік, ухвалити закон про «справедливе» пенсійне забезпечення військових, ухвалити новий Податковий кодекс і закон про використання українського газу українцями, ухвалити законопроект про записи розмови з чиновниками. Крім того, Тимошенко хоче відразу видати указ про проведення всеукраїнського перепису населення.

Чимало перших кроків обіцяє «радикал» Олег Ляшко: знести огорожі й прибрати охорону з будівель органів державної влади, скасувати постанову про підвищення цін на газ, внести закон про відновлення престижу шахтарської праці й ухвалити закон «купуй українське, плати українцям».

Чинний президент Петро Порошенко, якщо його оберуть на другий термін, пообіцяв відновити переговори в Нормандському форматі й порушити в ООН питання про розміщення миротворчої місії на Донбасі. Анатолій Гриценко пообіцяв у першу чергу змінити виборче законодавство й позбавити правоохоронні органи впливу на економічні процеси.

Лідер президентських перегонів Володимир Зеленський обіцяє відразу ухвалити кілька законопроектів: «Про народовладдя», «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів», «Про імпічмент президента України» та «Про відкликання народного депутата України».

Схожі перші кроки в Олександра Шевченка, Юрія Дерев'янка, Валентина Наливайченка та Миколи Габера: також закони про імпічмент президента, відкликання депутатів і зняття недоторканності. Крім того, Дерев'янко хоче відразу звільнити генерального прокурора та голову Служби безпеки України.

Радикальний перший крок пообіцяв зробити Олександр Данилюк – у разі обрання він одразу запровадить воєнний стан на всій території України.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало на прикладі одного випуску ток-шоу «Право на владу», як кандидати в президенти не хочуть відповідати на незручні запитання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: