ВРП відсторонила підозрюваного САП суддю із Закарпаття

Читать на русском
Дисциплінарний суддівський орган вирішив тимчасово відсторонив служителя Феміди із Закарпаття у зв'язку з підозрою.

Суддю Рахівського районного суду Закарпатської області Івана Тулика, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює в одержанні неправомірної вигоди, до 25 травня відсторонили від здійснення правосуддя.

Таке рішення сьогодні, 2 квітня, ухвалила Вища рада правосуддя, повідомляє «Слово і Діло».

Доповідач з цього питання-голова ВРП Ігор Бенедисюк розповів, що Тулика підозрюють в отриманні хабара, тобто у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Як він вказав, суддя в середині грудня 2018 року розмовляв зі своїм знайомим щодо вирішення в судовому порядку спору про стягнення з іншої особи боргу в сумі 130 тисяч гривень на підставі письмової розписки. Реалізуючи умисел в отриманні хабара, він висловив своєму знайомому прохання надати йому неправомірну вигоду в розмірі 15-20% від суми боргу.

Пізніше, 22 лютого 2019 року, цей знайомий знову зустрівся з Туликом біля будівлі суду, де той йому повідомив, що призначив вказану справу до розгляду. Вже 20 березня суддя отримав від цієї особи 10 тис. грн неправомірної вигоди за ухвалення рішення на його користь про стягнення з іншої особи 130 тис. грн. 25 березня судді Тулику повідомили про підозру.

У зв'язку з цим заступник генерального прокурора-керівником САП Назар Холодницький подав до ВРП клопотання про тимчасове відсторонення судді Тулика. У документі вказується, що підозрюваний може вжити заходів для знищення або спотворення речових доказів у справі, а саме: оригіналів документів у цивільній справі через своїх знайомих суддів. Також він може впливати на свідків у справі з числа працівників суду.

Своєю чергою прокурор САП Наталія Висоцька просила ВРП долучити до клопотання ухвалу суду про обрання запобіжного заходу судді Тулику у вигляді 153,7 тис. грн застави. Вона повідомила, що його адвокат уже її вніс. Також прокурор підтримала клопотання.

«Вища рада правосуддя ухвалила: клопотання заступника генпрокурора-керівника САП Назара Холодницького задовольнити частково. Тимчасово до 25 травня відсторонити суддю Рахівського райсуду Закарпатської області Івана Тулика від здійснення правосуддя в зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності», – оголосив рішення голова ВРП.

Нагадаємо, НАБУ, СБУ та САП викрили на хабарі суддю з Одеси. Пізніше йому повідомили про підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: