Вибори-2019: чи може Зеленський зняти свою кандидатуру

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

За всієї важливості рейтингів, це лише рейтинги. Декларація свого бажання голосувати за того чи іншого кандидата не обов’язково переростає, по-перше, в участь у виборах, по-друге, в голосування за кандидата, заявленого в опитуванні. Це досить поширене явище.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

«Беручи до уваги прихильників Зеленського в опитуваннях, слід врахувати, що вони є досить нестійким електоратом. Як правило, ця категорія населення, а це молодь, не є активною на виборах, тому результати можуть нас здивувати навіть після першого туру», – зазначив Яблонський.

Ідеться не про втручання, просто є певні закономірності. Передусім потрібно керуватися не рейтингами, а здоровим глуздом, додав він.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяцяКому букмекери пророкують вихід до другого туру виборів і перемогу в президентських перегонах? Серед лідерів ставок Зеленський, Порошенко й Тимошенко.

Щодо варіанту зняття Зеленським своєї кандидатури, то це буде певна колізія. В Україні було лише два випадки, коли вибори були проведені в один тур, усі інші – двотурові, нагадав експерт.

«Якщо Зеленський захоче знятися з перегонів, це буде прецедент. Підстав зніматися, в принципі, немає. Навіть програш дає певний заряд на парламентські вибори. Зняття – це майже хрест на результатах парламентських виборів. Та й очевидно, що не для того гроші в вкладаються інвесторами в його кампанію, щоб зніматися», – пояснив він.

За його словами, в Україні цьогоріч президентська кампанія переходить у парламентську, й такий можливий крок зашкодив би партії.

«Це було б політичне харакірі, грубо кажучи», – уточнив політолог.

Хоча логіка висування Зеленського як людини без досвіду, підготовки, елементарних управлінських умінь у цій сфері дійсно досить дивна, тому певний відсоток того, що такий сценарій може бути реалізований, має місце, підкреслив він.

«Однак така ймовірність дуже низька», – резюмував Василь Яблонський.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти найкраще виконує обіцянки – за посиланням.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяця – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: