#Їхтребадебати: в разі перемоги на виборах Кривенко відразу ж звільнить генпрокурора, а Скоцик – оголосить референдум

Читать на русском
Кривенко виступає за військовий шлях звільнення Криму але у влучний момент, а Скоцик хоче створити ринок землі, яку заборонить продавати іноземцям.
Слово і Діло

В ефірі телеканалу ATR відбувся фінальний випуск дебатів у межах проекту #Їхтребадебати, присвяченого президентській виборчій кампанії. В студію до Романа Скрипіна завітали кандидати в президенти – самовисуванець Віталій Скоцик і нардеп Віктор Кривенко, який балотується від партії «Народний рух України».

За правилами проекту, кандидати в президенти мали 30 секунд на відповідь. Питання ставить як ведучий та глядачі, так і кожен з учасників один одному. Крім того, глядачі голосували на YouTube-каналах за кожного з учасників дебатів.

Перше, чим поцікавився Скрипін в обох кандидатів, чи не шкода їм застави в розмірі 2,5 млн грн. Кривенко заявив, що це гроші партії («Народного руху України»), і йому їх не шкода, адже «це політичне життя», а Скоцик зізнався, що це були його гроші, але йому також не шкода, бо вважає це інвестицією.

Про всяк випадок Скрипін поцікавився, чи знають кандидати в президенти, які повноваження має глава держави. Скоцик зорієнтувався першим і перерахував: гарант Конституції, головнокомандувач військ України, відповідає за нацбезпеку та зовнішню політику. Також президент має квоти в уряді, подає до Верховної ради кандидатури генпрокурора, голови НБУ та КСУ.

Кривенко додав, що ще президент подає кандидатури керівника Національної комісії з енергетики. «Тому коли він говорить, що до тарифів не має жодного відношення, то це неправда. А ще – голова СБУ, а ще президент може заветувати будь-який закон ВР. Тому, коли говорять, що президент не має жодного стосунку до економіки й не має надавти свою економічну програму, то це абсолютна брехня й маніпуляція людьми», – зазначив він.

#ЇХТРЕБАДЕБАТИ: Віталій Скоцик VS Віктор Кривенкоskrypin.ua

Після озвучення кожним кандидатом п'яти пунктів стратегії розвитку України в наступні п'ять років, Скрипін запитав, як кожен із них ставиться до питання створення кримськотатарської територіальної автономії.

Кривенко заявив, що це прописано в його програмі: «Народний рух України» завжди був партнером Меджлісу. Скоцик також виступає за створення авономії, адже, на його думку, це корисний інструмент.

Щоб повернути Крим, потрібно зміцнювати відносини із західними партнерами, не боятися прямих двосторонніх договорів про розташування військових баз, вважає Кривенко. «Вони є в Південній Кореї, Японії, Німеччині. І підсилюючи нашу армію, підсилювати економіку, щоб захоплені території захотіли жити в Україні», – сказав він, додавши, що паралельно очікуємо, поки в Росії помре Путін або станеться палацовий переворот, після чого в зручний момент провести деокупцію территорій військовим шляхом.

Скоцик вважає, що поверненню Криму передуватиме тривалий складний дипломатичний шлях. «Навряд чи найближчим часом дійсно вдасться повернути Крим. Знадобиться підвищення рівня економіки та рівня життя. Росія використала той шлях, який використовував Радянський Союз. Після окупації до Криму переселили близько мільйона військових у відставці, які отримали службове житло на півострові. Тому це складне питання, яке можна віришувати лишеи зі світовими зовнішніми партнерами, враховуючи зруйновану зовнішню безпеку, яка нормально працювала з часів Другої світової війни», – вважає він.

Вибори-2019: скільки законопроектів зареєстрували кандидати-законотворціКандидати в президенти, які мають право законодавчої ініціативи, щосили використовують цю можливість для піару, реєструючи, наприклад, законопроекти щодо зниження тарифів.

Перший закордонний візит у разі перемоги на виборах Кривенко здійснив би до Вашингтона, а Скоцик здійснив би тур Брюссель-Лондон-Париж, пояснивши це прийдешніми виборами до Європарламенту, що призведе до зміни конфігурації політсил.

Скрипін відзначив, що по-справжньому дебатували хіба що кандидати в його першій програмі, а всі інші гармонійно один одного доповнювали, тому не виключив, що результат теледвобою між Скоциком та Кривенком матиме результат 50 на 50. На що Кривенко сказав, що їхні передвиборчі програми (зі Скоциком) дуже схожі. На думку Кривенка, реальних кандидатів лише 10, а всі решта – технічні, без партій, без ідеології.

Шанси на перемогу у виборах Кривенко не зміг оцінити, зізнавшись, що вони доволі низькі, але непередбачувані. Скоцик розраховує на 3%.

Перший указ на посаді президента України для Кривенка – звільнення генпрокурора, для Скоцика – подати до Ради законопроект про загальнонаціональний референдум щодо змін Конституції. Він уточнив, що нова Конституція не матиме державних адміністрацій, а працюватимуть місцеві ради на базі сільських і міських громад.

На думку Скоцика інститут президентства в Україні так і не запрацював, тому потрібно змінювати систему, включаючи парламент, який має бути двопалатним.

Кривенко не погодився зі своїм опонентом, заявивши, що в умовах військової агресії президент має з'єднувати всі гілки влади, адже парламент наразі не може працювати стабільно.

На це Скоцик сказв, що інститут президенства скомпрометував себе, тому потрібно посилювати парламентську республіку, а повноваження глави держави будуть урізані.

Президентські вибори: як швидко встановлювали результати в 1999-2014 роках31 березня в Україні відбудуться президентські вибори. Слово і Діло вивчило, як швидко в попередні роки вдавалося встановити результат.

Під час раунду запитань один до одного Кривенко розпитав колишнього лідера Аграрної партії щодо його бачення в питанні ринку землі. Скоцик за розпаювання державної землі, продавати землю має виключно місцева громада, й лише тим, хто живе на її території. Іноземці та юридичні особи не мають права купувати землю в нашій державі.

Щодо питання про завершення війни з Росією, то Скоцик вважає, що необхідно провести вибори місцевих громад на наших територіях на Донбасі. Кривенко з цією позицією категорично не погодився, адже вважає, що навіть через багато років після деокупації на цих територіях вибори проводити не потрібно.

Скоцик запитав Кривенка, чому «Народного руху України» практично не було на місцевих виборах. Його опонент повідомив, що партія виграла останні місцеві вибори в 4 містах: Ківерці, Копитенці, Радехів, Бібрка, а голова виграв вибори в Опошні.

На запитання Скоцика, які галузі економіки можуть бути драйверами на сьогодні для нашої держави, Кривенко зазначив, що це ті, в яких залишилася базова система виробництва: ВПК, космос, авіа-, енерго-, агро-, судно- та машинобудування. «Нічого не має виїхати з України у вигляді сировини. Я хочу обкласти митом навіть зерно», – заявив він.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяцяКому букмекери пророкують вихід до другого туру виборів і перемогу в президентських перегонах? Серед лідерів ставок Зеленський, Порошенко й Тимошенко.

Під час раунду запитань «Анкета ліберальних цінностей», коли кандидати мають швидко обрати «за» чи «проти», обидва учасники погодилися на легалізацію зброї та дозвіл абортів. Скоцик за легкі наркотики, але проти евтаназії. Обидва проти одностатевих шлюбів та легалізації проституції.

Під час «Вікторини», коли потрібно швидко відповісти на фактичне запитання, обидва кандидати знали, яке вітання в українському війську. Також потрібно було знати марш Української армії, як звати президента Литви, хто є головою Європейської ради, а хто – Єврокомісії, чинного держсекретаря США, чи можна мочити манту, яка відстань від Землі до Місяця, хто є президентом Сербії.

Нагадаємо, Ukrainian Media Network skrypin.ua разом із кримськотатарським телеканалом ATR запустили спеціальний проект до виборів президента України-2019 під назвою #Їхтребадебати.

Минулого четверга на #Їхтребадебати зіткнулися два кандидати в президенти: нардеп Ольга Богомолець та самовисуванець і політичний діяч Роман Безсмертний.

У другому випуску дебатів взяли участь адвокат і координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк та лідер політичної партії 5.10 Геннадій Балашов.

Першими гостями студії були українська телеведуча й журналістка Юлія Литвиненко та народний депутат України Юрій Дерев'янко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: