Трійка лідерів президентського рейтингу: яка позиція Заходу

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Андрій Дудаполітолог

Демонстративно висока активність у відносинах європейських чиновників із чинним президентом може прочитуватись як сигнал підтримки саме Порошенка на цих виборах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько.

«У практиці західної політичної культури, західних політиків не заведено агітувати перед виборами за когось, але знаки прихильності можуть бути в різному вигляді. Наприклад, останній бліц-візит до ЄС, зустріч із президентом Євроради Юнкером, керівником виконавчої вертикалі, свідчить про те, що Євросоюз підтримує політику Порошенка», – зазначив Цибулько.

За його словами, Захід як такий не може підтримувати фізичну особу.

Слід розуміти, що Захід радше підтримує політику Порошенка на зближення з НАТО та ЄС, додав він.

«Тому виглядає так, що Захід підтримує позицію підтримки євроатлантичного, євроінтеграційного курсу, яку артикулює Порошенко», – підкреслив експерт.

Політолог Андрій Дуда зазначив, що Захід у розумінні США та країн ЄС вірний своїй політичній традиції й не дозволяє собі демонструвати пріоритети в ставленні до тих чи інших кандидатів, робити певні переваги в публічній сфері для артикуляції певних політичних і виборчих уподобань.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

На його думку, відчутно, що Захід трохи занепокоєний висуненням Зеленського. Не в тому плані, що це якась не така альтернатива, якої б їм хотілося. Річ у тім, що є певна невідповідність посаді.

Він пояснив, що за всіх негативів Тимошенко, до неї можуть бути застереження суто програмного характеру, щодо її євроатлантичного курсу, популізму, тобто йдеться про ідейні розбіжності.

«Щодо Зеленського, то він не має досвіду, належних знань не просто в управлінні, але й в управлінні країною, що воює, демонструє дилетантизм у багатьох питаннях, що, безумовно викликає, застереження в міжнародних партнерів», – підкреслив Дуда.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Наскільки співпадали екзит-поли та офіційні результати президентських виборів у світі –за посиланням.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, що встиг виконати й провалити президент за 5 років на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: