Справа Насірова: суд пояснив зменшення застави екс-голові ДФС

Читать на русском
У столичному райсуді пояснили, що зменшили суму застави колишньому головному фіскалу через втричі менший цивільний позов.
Роман Насиров у суді

Суд зменшив зі 100 до 36 мільйонів гривень заставу колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову, оскільки вона втричі перевищувала суму цивільного позову.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення колегія суддів Шевченківського районного суду міста Києва під головуванням Володимира Бугіля, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказали судді, КПК України не ставить розмір застави в залежність від розміру цивільного позову. Однак, на їхню думку, збереження застави в розмірі, що утричі перевищує розмір цивільного позову в кримінальному провадженні за умови відсутності іншої шкоди, є неспівмірним у справі, в якій зібрані докази та триває судовий розгляд, з огляду на обсяг обвинувачення та інкриміновану шкоду, завдану злочином.

Також колегія послалася на позицію Європейського суду з прав людини, що застава призначена забезпечити лише належну процесуальну поведінку особи, а не відшкодування збитку. Таким чином, на думку суддів, добросовісна поведінка Насірова, тривалість кримінального провадження, розмір та вид покарання, що йому загрожує, дають підстави для зменшення застави. Водночас судді не змінили запобіжний захід на особисте зобов'язання, оскільки встановлені ризики переховування від суду та незаконного впливу на свідків.

Нагадаємо, суд майже втричі зменшив заставу Насірову. Раніше САП планувала заарештувати британські гроші екс-голови ДФС. Пізніше суд наклав на них арешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: