Соціологи склали віковий портрет виборців основних кандидатів

Читать на русском
Соціологи відзначають, що більшість прихильників кандидатів (65%) вважає, що їхній вибір уже остаточний і не зміниться.

Електорат основних кандидатів в президента України має суттєві відмінності за віком.

Про це свідчать оприлюднені в четвер, 28 березня, дані опитування фонду Демократичні ініціативи та КМІС, пише «Слово і Діло».

Так, за даними опитування, Володимир Зеленський є абсолютним лідером молодих виборців: у віковій категорії до 30 років за нього голові проголосувати 45% респондентів, далі підтримка поступово знижується: 26% серед виборців віком 30-44 років, 12% - серед виборців 45-59 років та 6% - серед тих, кому за 60 років.

Портрет виборця: на що звертають увагу соціологиЗмінюються виборці – змінюються й політики. А з ними з’являються нові підходи в управлінні державою. Які головні особливості та настрої виборців у 2019 році, аналізував Олександр Радчук.

Петра Порошенка, навпаки, найменше підтримує молодь у віці до 30 років (7%), а в інших вікових категоріях підтримка коливається на рівні 13-15%.

Юлію Тимошенко молодь у віці до 30 років підтримує ще менше (3%), а найбільше - виборці від 45 років та старше (12%).

У інших кандидатів також переважає більш старший виборець: за Анатолія Гриценка готові проголосувати 2% виборців у віці до 30 років, 5% - у віковій групі 30-44 років, 6% - в групі 45-59 років і 9% серед виборців старше 60 років. Схожа ситуація й у Юрія Бойка, електорат якого найменший серед молоді до 30 років (1%) і найбільший серед виборців старше 60 років (13%).

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

Соціологи відзначають, що більшість прихильників кандидатів (65%) вважає, що їхній вибір уже остаточний і не зміниться, проте серед виборців кожного із популярних кандидатів наявні 30-40% тих, хто може ще й передумати та підтримати іншого кандидата.

Як відомо, четвер, 28 березня - останній день перед виборами, коли закон дозволяє оприлюднювати результати соціологічних досліджень. Перший тур голосування відбудеться 31 березня.

Нагадаємо, згідно із результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня, кандидат у президенти Володимир Зеленський очолює президентський рейтинг - його готові підтримати 28,5% тих, хто вже визначився з вибором. За чинного президента Петра Порошенка готові проголосувати 18,8%, а за лідерку партії «ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко - 13,3%.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію, біографію і програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: