Вибори президента України-2019: які шанси має Зеленський

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Ключове питання, пов'язане із Зеленським, полягає в тому, що тривалий час він зберігав мовчання. Якщо спілкувався зі ЗМІ, то лише із західними.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Зеленський довго мовчав. Склалося враження, що він намагається уникати спілкування зі ЗМІ. І це цілком зрозуміло, оскільки коли він починав щось коментувати, було видно, що він не занурений у цю тематику. Деякі його заяви навіть виглядали комічно. З огляду на сюжет на 1+1 на вихідних, мабуть, зараз, за ​​тиждень до виборів, штаб Зеленського вирішив, що йому потрібно більш активно виступати, показати, що він не боїться ЗМІ й запитань», – зазначив Якубін.

За його словами, теза про те, що Зеленський є лідером рейтингів і при цьому уникає активного публічного спілкування зі ЗМІ, активно розкручувалася. Хоча він подає себе як антиістеблішмент, новий політик, намагається зіграти на цьому, створюючи інтригу таким чином.

Загалом, зважаючи на соціологію, Зеленський має всі шанси вийти до другого туру, додав він.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти найкраще виконує обіцянкиМи подивились, як кандидати в президенти України, які входять до першої десятки за результатами соцопитувань, виконували обіцянки, коли були на різних державних посадах.

«Його останні заяви щодо підтримки Супрун, можливо, й відштовхнули частину виборців, але якщо взяти відрив Зеленського від конкурентів, то він високий. Тому навіть якщо рейтинг Зеленського трохи знизиться, він усе одно залишиться високим. Це дає йому можливості вийти до другого туру. Можна говорити, що це віртуальний рейтинг, що ми не розуміємо, хто це, його позиція з багатьох питань незрозуміла, але рейтинг усе одно високий», – уточнив політолог.

На його думку, тренд на протест залишається, а Зеленський асоціюється з протестом. З одного боку, є протистояння влади й опозиції, а з іншого – Зеленський намагається створити нові координати.

«Новий неконвенціональний політик проти конвенціональних. Спробував створити інше протистояння», – підкреслив він.

Зараз ключове питання в тому, хто разом із ним може пройти до другого туру. З одного боку, Тимошенко за деякими рейтингами посідає друге місце, але при цьому Порошенко активізувався, задіяний адмінресурс, наголосив експерт.

«У другому турі люди часто голосують не за, а проти. В Зеленського найнижчий антирейтинг, у Порошенка – найвищий. У цій конфігурації Зеленський може виграти», – пояснив він.

«Інше питання в тому, наскільки Зеленський має контроль на місцях і наскільки мобілізованим буде його електоральне ядро. Більше питань буде, якщо він не потрапить до другого туру. Порошенко й Тимошенко активізувалися, між ними зараз відбуватиметься основна боротьба. Одне з ключових запитань для Зеленського, наскільки добре працюватиме його команда, щоб захистити голос за нього. Інтрига на цих виборах дуже висока», – резюмував Олексій Якубін.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти найкраще виконує обіцянки – за посиланням.

Також аналітики з'ясували, скільки в Україні виборців і в яких регіонах найбільше тих, хто змінив місце голосування.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як швидко в попередні роки ЦВК встановлювала переможця виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: