Вибори-2019: скільки законопроектів зареєстрували кандидати-законотворці

Читать на русском

Під час президентської кампанії для кандидатів усі засоби для піару хороші. Особливо комфортно почуваються народні депутати, які йдуть в президенти, адже мають стільки можливостей, щоб просувати свої гасла: Погоджувальна рада, пленарні засідання, законотворчі ініціативи. «Слово і Діло» сьогодні вирішило розібратися щодо останнього й подивилося, скільки ініціатив кандидати-законотворці зареєстрували з 1 січня (офіційний початок кампанії).

Відзначимо, що серед кандидатів на посаду глави держави, крім депутатів, право законодавчої ініціативи має й чинний президент Петро Порошенко. Він з початку року вніс до парламенту 9 законопроектів, здебільшого це ратифікації угод. Є також законопроект про допуск іноземних збройних сил для участі в навчаннях, а також законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення». Останній Порошенко вніс після того, як Конституційний суд України скасував відповідну статтю.

Із нардепів-кандидатів лідером за зареєстрованими законопроектами став Сергій Каплін – 21 ініціатива, деякі з них відверто популістські. Наприклад, постанова «Про запровадження мораторію на монетизацію субсидій» і законопроект «Про внесення змін до частини першої статті 10 закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо обмеження вартості житлово-комунальних послуг на рівні не вище 10% сукупного доходу домогосподарства)» .

17 законопроектів подав Олександр Вілкул. Серед них зміни до державного бюджету на 2019 рік, зміни до Бюджетного кодексу та ініціативи, спрямовані на підвищення мінімальної пенсії. Трохи менше, 15 законопроектів, вніс до Верховної ради Юрій Дерев'янко. Він, зокрема, хотів створити тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції, показаних журналістами програми «Наші гроші».

Ольга Богомолець зареєструвала 6 законопроектів. 5 із них стосуються медичної галузі, а ще один – «Про встановлення мораторію на преміювання керівників суб'єктів господарської діяльності державного сектора економіки» (очевидно, пов'язаний зі скандальною премією голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва). Юрій Бойко вніс 5 законопроектів. Екс-член фракції «Опозиційного блоку» хотів скасувати рішення Ради про ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підпорядкованості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)». Не оминув він і тему тарифів, зареєструвавши проект закону «Про списання заборгованості населення за поставки природного газу, централізоване опалення та постачання гарячої води, постачання електричної енергії, що сформувалася станом на 1 січня 2019 року».

Віталій Купрій вніс 3 ініціативи, зокрема, щодо дострокового припинення повноважень голови Центральної виборчої комісії (за порушення присяги та корупції). По два законопроекти внести Олександр Шевченко, Юлія Тимошенко, Сергій Тарута та Віктор Бондар. Тимошенко також хотіла створити ТСК з розслідування корупції в оборонній сфері.

Взагалі не «напружувалися» в плані законодавчої роботи кандидати в президенти Аркадій Корнацький та Юрій Тимошенко. Вони з початку виборчої кампанії не внесли жодної ініціативи.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: