Нацрада назвала головні порушення телеканалів перед виборами

Читать на русском
Основними тенденціями стали вибіркове висвітлення результатів соцопитувань, неповна збалансованість при подачі інформації про всіх кандидатів і поширення агітаційних матеріалів в інформаційних програмах.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення виявила ознаки порушення виборчого законодавства в ефірі деяких телеканалів, у тому числі Україна, Інтер, 1+1 та ICTV.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 27 березня, повідомляється на сайті Нацради.

Зазначається, що телеканали, зокрема, порушують виборче законодавство, транслюючи неповну інформацію із соцопитування і замовні матеріали під виглядом інформаційних.

«Випадки неповного розкриття інформації (без вказівки соціологічної вибірки опитаних і способу її формування, території охоплення опитування, методу опитування, точного формулювання питань, можливої ​​статистичної похибки тощо) на цей раз помічені на телеканалах 1+1, ICTV, 112 Україна і Громадське», - йдеться в повідомленні.

Окрім того, в інформаційних теле- і радіопрограмах спостерігалися агітаційні матеріали кандидатів на пост президента країни, що заборонено законом.

«Так, на каналі Інтер у «Новостях» містилися висловлювання з ознаками передвиборної агітації Юрія Бойка і Олега Ляшка; на телеканалі Україна в передачі «Сегодня» - Ляшка і Олександра Вілкула; на ICTV - Вілкула, Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка в програмах «Факти», «Факти тижня» і «Свобода слова»; на каналі 112 Україна - Юрія Бойка в «Новинах»; на каналі Правда ТУТ - Бойка та Ігоря Смешка», - повідомляють у Нацраді.

За словами начальника Управління з контролю і аналізу телерадіомовлення Романа Кіфлюка, також очевидна підтримка окремими телеканалами декого з кандидатів на пост президента.

«Телеканал Інтер у досліджуваний період березня багато уваги приділив Бойкові, телеканал ICTV - Гриценку, Україна - Вілкулу і Євгенові Мураєву, 112 Україна - Бойку, у той же час зафіксовано поодинокі матеріали і про Ляшка, і Дмитра Добродомова. Пропонований на телеканалах контент містить передвиборну агітацію і має ознаки замовного», - підкреслює регулятор.

Нацрада звернеться до телекомпаній з повідомленням про зафіксовані випадки і вимагатиме роз'яснення. Також про всі зафіксовані випадки порушення законодавства буде поінформована Центральна виборча комісія.

Нагадаємо, перший тур виборів відбудеться 31 березня.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що встиг виконати і провалити президент Порошенко за 5 років на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: