Вибори без вибору. Як це змінити?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

На цих виборах ми знову обиратимемо кращих із гірших, голосуватимемо не за, а проти. Виникає питання: скільки ще це триватиме? Як не повторювати одних і тих же помилок?

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«По-перше, усвідомити, що вибори – це велика відповідальність. Раз на п’ять років ми обираємо генерального менеджера й раду директорів країни. Вони ухвалюватимуть правила, за якими жити нам, нашим рідним і близьким», – зазначив Войтков.

«Чи готові ви делегувати це право будь-кому? Без фактчекінгу, вивчення програми, аналізу попередніх вчинків кандидатів. Проголосувати, бо він добре говорить на ток-шоу, бо роздає гречку, бо гарний?», – додав він.

Можна уявити, що галочка навпроти прізвища кандидата – це п’ять років вашого життя. Контракт, який ви не зможе розірвати до наступних виборів, уточнив експерт.

По-друге, на його переконання, варто вірити в силу інституцій, а не прізвищ. Без системи стримувань і противаг, невідворотності покарання й ангел на посаді президента стане демоном.

«Так, Петренко може бути хорошою людиною, але коли він розуміє, що на своїй посаді може легко стати мільйонером і ніхто не питатиме, звідки кошти, Петренко швидко стає частиною системи», – пояснив він.

За його словами, якщо кандидат не націлений на зміну правил гри, ймовірно, він житиме «по-старому». Не варто чекати, що такий політик зможе протистояти спокусам.

По-третє, не потрібно мати завищених очікувань щодо президента/парламенту, брати відповідальність за своє життя на себе, підкреслив політтехнолог.

Не варто вірити тим, хто говорить «ви проголосуйте, а далі все буде добре». Черчилль нічого не пропонував британцям, нічого, «крім крові, тяжкої праці, сліз і поту». Ми десь у тій же ситуації, що й Велика Британія під час Другої світової.

«Україна на дні, це найбідніша країна Європи. Ані завтра, ані післязавтра не буде високих зарплат і пенсій. Може з’явитися хіба що надія, що за 20-30 років Україна стане успішною», – акцентував він.

«Завдання президента – вивести країну на нормальну траєкторію розвитку, але ані за 5, ані за 10 років ми не станемо жити навіть так, як у Польщі. Тому віримо в краще, але робимо відповідальний вибір», – резюмував Валентин Войтков.

Скільки в Україні виборців та в яких регіонах найбільше тих, хто змінив місце голосування, дивіться за посиланням.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, читайте тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: