Скасувавши статтю про незаконне збагачення, судді декларують більше доходів

Читать на русском
Журналісти проаналізували, як змінилися декларації суддів Конституційного суду, які голосували за скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Декілька суддів Конституційного суду, які скасовували статтю про незаконне збагачення, задекларували істотне зростання доходів за минулий рік.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 25 березня, повідомляє Українська правда з посиланням на Єдиний державний реєстр.

Скасування статті про незаконне збагачення: страхи Заходу та загроза для УкраїниЄС, США та МВФ розкритикували всі закони про незаконне збагачення. Чому та як це вплине на співпрацю з МВФ, поговорили з експертами.

Так, грошові активи Михайла Гультая і його дружини з 2017 року зросли майже на 2 млн грн: у декларації судді з'явилося на 500 тисяч гривень, 55 тисяч доларів і тисячу євро більше, ніж рік тому.

При цьому в обох членів подружжя істотно зросла задекларована зарплата, яку вони отримують у Конституційному суді. У Михайла Гультая вона зросла на 1,8 млн грн, у дружини - на 169 тисяч грн. Окрім того, сім'я почала отримувати відсотки від банківських рахунків, тоді як раніше декларувала тільки готівкові накопичення. У судді також з'явилася пенсія.

Також змінилася декларація сім'ї судді Конституційного суду Михайла Запорожця: його дружина стала власницею земельної ділянки в Київській області вартістю 228 тисяч гривень і машини Nissan Leaf 2017 за 636 тисяч гривень. При цьому, згідно з декларацією, родина Запорожців живе на суддівську зарплату у 2,9 млн грн і пенсію в 58,7 млн ​​грн. Серед інших доходів - незначна зарплата дружини і соціальні виплати. Ніяких грошових накопичень родина не задекларувала.

Суддя Сергій Сас з дружиною показали збільшення статків на 701,6 тисячі гривень. Заробляє в родині тільки суддя - його зарплата зросла на 1,4 млн грн у порівнянні з 2017 роком. Подружжя також почало отримувати пенсію: 172,8 тисячі грн в рік на двох.

У декларації судді Олега Первомайського стало більше грошових накопичень - на 102,4 тисячі грн і 8200 доларів. У минулому році він заробив на різних посадах, включаючи роботу в суді і викладання в декількох університетах, більше мільйона гривень - на 752 тисячі грн більше, ніж у 2017 році.

Суддя Володимир Мойсик минулого року став удвічі багатшим: сума в 500 тисяч гривень накопичень у 2017 році збільшилася до 1,1 млн грн у 2018 році. За 2018 рік суддя заробив більше 2,8 млн грн, його дружина - 50,3 тисячі грн. Роком раніше їхній сукупний дохід був меншим на 1,7 млн ​​грн.

Нагадаємо, 27 лютого Конституційний суд України опублікував рішення про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення, визнавши її неконституційною. Згідно зі скасованою статтею КК України, державні службовці мусили надавати пояснення про джерела їхніх доходів і доходів своїх близьких родичів. У разі, якщо чиновник не міг цього зробити, його повинні були притягти до кримінальної відповідальності.

У зв'язку з ухваленим Конституційним судом рішенням голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький доручив закрити всі справи про незаконне збагачення до 28 березня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: