Назвали терміни підсумкової зустрічі Росії, України та ЄС щодо транзиту газу

Читать на русском
Продовження контракту може відбудуться в жовтні або травні, коли відбутися підсумкова тристороння зустріч.

Міністерство енергетики Росії очікує, що РФ і Україні вдасться домовитися про продовження контракту на транзит газу через Україну в Євросоюз після 2019 року.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський, повідомляють росЗМІ.

«Газпром» зупинить транзит газу через Україну до Туреччини в 2020 роціГазпром припинить транзит російського газу через Україну Tранcбaлкaнскoиму коридором з січня 2020 року.

За його словами, продовження контракту може відбудуться в жовтні, коли відбутися підсумкова тристороння зустріч Росії, України і ЄС. Зараз наступна зустріч планується на травень цього року.

«Ми очікуємо, що в якійсь мірі вдасться домовитися з Україною щодо транзиту газу після 2020 року. Якщо цього не відбудеться в травні, то, ймовірно, це відбудеться в жовтні», - сказав він.

Раніше НАК «Нафтогаз України» заявив, що «відновлення балансу інтересів», якого від української компанії вимагає російський монополіст «Газпром» в ході переговорів з транзиту газу, можливе тільки на підставі рішення Стокгольмського арбітражу.

Вітренко також нагадав, що згідно з остаточними висновками арбітрів, «Газпром» повинен виплатити «Нафтогазу» 2,7 млрд доларів за транзит до кінця дії контракту - до 2020 року - транспортувати по території України не менше 110 млрд кубометрів газу і за заявкою НАКу поставляти паливо за ціною, «зниженою до рівня цін на німецькому ринку (хабі)».

Нагадаємо, Україна не закуповує російський газ безпосередньо з 25 листопада 2015 року. Крім того, на початку 2018 року арбітраж у Стокгольмі зобов'язав «Газпром» поставляти газ Україні за тією ж ціною, за якою продають Німеччині.

Раніше також повідомлялося, що «Газпром» припинить транзит газу через Україну в Туреччину з 2020 року. Також міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Росія і Угорщина домовилися про постачання російського газу на 2020 рік, навіть без угоди про транзит газу між Москвою і Києвом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: