Скільки в Україні виборців та в яких регіонах найбільше тих, хто змінив місце голосування

Читать на русском

Загалом в Україні зареєстровано 35 млн 560 тис. 427 виборців. Про це свідчать дані з Державного реєстру виборців. Але далеко не всі вони з’являться на виборчих дільницях 31 березня 2019 року. І не лише через те, що комусь не хочеться брати участь у голосуванні. «Слово і Діло» проаналізувало, скільки виборців вибули з місця реєстрації, яка кількість громадян, що мають право голосу, збирається голосувати не за місцем проживання та зросла чи зменшилася загальна кількість виборців із 2010 року.

Із загальної кількості виборців 34 млн 567 тис. 246 осіб є в реєстрі. Це ті громадяни, які живуть за місцем реєстрації (прописки), а також ті, хто збирається голосувати не на своїх звичних виборчих дільницях. Найбільше таких виборців у Дніпропетровській та Донецькій областях, а найменше – в Кіровоградській, Волинській та Чернівецькій.

Майже мільйон осіб (а точніше 993 тис. 181) тимчасово або постійно вибули з реєстру станом на 28 лютого 2019 року. Серед них ті, хто виїхав до іншої області або за кордон на заробітки чи емігрував, а також зниклі безвісти. Найбільше таких виборців у Донецькій (89,4 тис. осіб) та Дніпропетровській (85,4 тис. осіб) областях. Тобто можна припустити, що майже мільйон виборців потенційно не братимуть участі в голосуванні.

Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2019 рокахЗеленський не відразу потрапив до рейтингів провідних соціологічних груп, а Тимошенко довгий час була лідером електоральних уподобань українців.

Ще одна категорія виборців – ті, хто з різних причин тимчасово змінив місце голосування. Це люди, які прописані в одному місці, а фактично живуть і працюють в іншому, або ті, хто в день виборів будуть у відрядженні, на відпочинку чи за кордоном, а також переселенці.

Станом на ранок 25 березня 2019 року таких громадян, які пройшли не надто просту процедуру зміни місця голосування, нараховується 265 тис. 476 осіб. До речі, таку ж процедуру необхідно буде пройти, щоб мати можливість віддати свій голос не за місцем прописки в другому турі президентських та під час парламентських виборів.

«Слово і Діло» подивилося, в яких областях найбільше виборців, що вирішили змінити місце голосування, й де саме вони збираються фактично вкидати бюлетень до виборчої урни. Вже за шість днів 56 тис. 752 жителі Донецької області голосуватимуть на інших дільницях. І це абсолютний рекорд серед регіонів. Далі йде Луганська область, де 26 тис. 55 українців взяли дозвіл на тимчасове голосування не за місцем прописки. В Дніпропетровській області – 16 тис. 894.

Також багато людей змінили місце голосування в Київській області та Києві, Львівській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Вінницькій областях.

До топ-10 регіонів, де збираються голосувати ті виборці, які тимчасово змінили виборчу дільницю, увійшли Київ (42 тис. 126 осіб), Київська (23 тис. 346), Донецька (21 тис. 293), Дніпропетровська (20 тис. 398), Харківська (19 тис. 518), Львівська (17 тис. 161), Одеська (15 тис. 135), Запорізька (9 тис. 897), Полтавська (9 тис. 45), Вінницька (8 тис. 445) області.

Щодо Криму, то за даними Держреєстру виборців, з півострова виїхали або вибули з реєстру 23,4 тис. виборців, а голосувати за адресою проживання можуть 7,5 тис. осіб.

Якщо в 2010 році загальна кількість виборців становила 37 млн осіб, то за три роки ця кількість зменшилася до 36,6 млн, а в 2019 році становить 35,6 млн осіб. Натомість зросла кількість виборців, які тимчасово/постійно вибули з реєстру: в 2010 році таких було 604,4 тис. осіб, у 2013 році – 598,2 тис. осіб, а цьогоріч – 985,4 тис. виборців.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, що сьогодні останній день, коли можна змінити місце голосування. Як це зробити, дивіться тут.

Також пропонуємо подивитися загальну інформацію про кожного кандидата, включаючи декларацію на інфографіці та програму, розбиту на обіцянки, в нашій рубриці «Вибори».

Раніше ми відстежили еволюцію обіцянок – як змінювалися програми кандидатів, що балотуються вдруге.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: