Майдан чи війна: що чекає Україну після президентських виборів

Читать на русском
Організатором вуличних акцій можуть виступити проросійські сили, зацікавлені в дестабілізації ситуації в Україні.

До першого туру президентських виборів залишилося трохи більше тижня. Трійка лідерів уже визначена. Інтерес викликає не лише питання «хто переможе», а й що станеться після цього. Зокрема, чи можливий «третій Майдан», і якщо так, то за якого президента ймовірність його виникнення є найбільшою.

Менш ніж за 10 днів до першого туру виборів президента соціологи твердо визначили трійку лідерів. Це Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та чинний глава держави Петро Порошенко. Більшість соцопитувань розподіляють основних кандидатів саме в такій послідовності, причому Володимир Зеленський лідирує з великим відривом, а Юлію Тимошенко й Петра Порошенка розділяє статистична похибка.

Ситуація навколо цих виборів викликає тривогу. По-перше, ситуація останніх тижнів говорить про те, що їх результат може викликати масові заворушення. Зокрема, про це говорять хвилювання в Києві та Черкасах, які були організовані «Національним корпусом» за підсумками скандального журналістського розслідування про корупцію в «Укроборонпромі».

По-друге, в зміні чинного президента зацікавлений Кремль. Нещодавно президент РФ Володимир Путін прямо заявив, що з «нинішнім керівництвом України каші не звариш». Отже, чи можливий третій Майдан після виборів? Якщо так, то за якого президента його ймовірність є найбільшою. І, нарешті, яку роль, при цьому гратиме Росія?

Перемога Петра Порошенка

...Судячи з інформації з різних джерел, найактивнішу. Висловлювання Путіна вже говорить про те, що переобрання Петра Порошенка на другий термін найменше влаштовує Кремль. Для того, щоб цього не сталося, в РФ мають намір активно впливати на виборчу кампанію в Україні.

Зокрема, як повідомив координатор групи «Інформаційне спротив», народний депутат Дмитро Тимчук, російська сторона прагнутиме «коригувати» процес підбиття підсумків виборів в Україні за допомогою спеціальної хакерської програми. Метою цих заходів є «масштабна дестабілізація внутрішньополітичної ситуації в Україні на тривалий період».

Ще більш тривожну інформацію виклав у своєму Facebook відомий журналіст Віктор Шлінчак, який побував 21 березня на зустрічі off the record у Генштабі ЗСУ. За його словами, Росія посилює війська на кордонах. Тим часом, на думку Шлінчака, «мінімум 90% кандидатів у президенти не розуміють і не усвідомлюють загроз, з якими Україна може зіткнутися вже наприкінці квітня-початку травня». «Є суб'єктивне відчуття, що потенційна перемога деяких кандидатів може стати реальним подарунком Кремлю ... Обрання слабкого президента дорівнюватиме капітуляції на умовах Росії», – вважає Шлінчак.

Журналіст зазначив, що будь-які заворушення після президентських виборів можуть призвести спочатку до дестабілізації всередині країни, після чого Кремль може завдати «точкових ударів по найбільш вразливих регіонах». «Путін досі кусає лікті, що в 2014-му не увійшов до Києва».

Сукупність цих даних свідчить про те, що в разі перемоги Петра Порошенка вже в квітні-травні Кремль може спробувати «підірвати» Україну ізсередини шляхом організації «третього Майдану». Якщо українська влада не встоїть, то в російської сторони може з'явитися відмінний шанс довершити те, що вони не змогли зробити в Україні в 2014 році.

На жаль, на руку ворогу можуть зіграти й дії політичних противників Порошенка, особливо, якщо вони захочуть організувати свої вуличні акції на знак протесту проти «фальсифікації» підсумків виборів.

Володимир Зеленський чи Юлія Тимошенко

У разі, якщо Петро Порошенко поступиться одному зі своїх конкурентів – Юлії Тимошенко чи Володимиру Зеленському – або ж узагалі не вийде до другого туру, то активні дії РФ на «українському фронті» можуть бути відкладені. Володимир Путін спробує налагодити контакт із новим українським президентом і вирішити проблеми, що виникли між державами, бажано, в найбільш вигідному для РФ ключі.

І тут можливі два варіанти розвитку подій.

Перший. Як уже повідомляло «Слово і Діло», згідно з останніми соціологічними опитуваннями, українці й росіяни добре ставляться одне до одного. Крім того, в українському суспільстві існує досить високий запит на досягнення миру, в тому числі й шляхом компромісів. Однак у цих компромісів існують межі. Зокрема, громадяни України хочуть зберегти незалежність і суверенітет своєї держави.

І тут перед новим главою держави виникають великі виклики. Протест майже неминучий, якщо громадяни вирішать, що президент «здав» Україну. При цьому різко зростає ймовірність вигідної для Кремля внутрішньої дестабілізації в нашій країні.

Другий варіант. Новий президент проявляє завзятість, даючи зрозуміти, що не схильний до компромісів. Це підвищує ймовірність сценарію, який уже розглядався в разі перемоги Петра Порошенка, – розгойдування ситуації зсередини за допомогою проросійських сил.

Отже, Росія продовжує активно впливати на внутрішні українські процеси, а небезпечний для нашої країни «третій Майдан» цілком реальний за будь-якого результату виборів.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: