Силові мітинги «Нацкорпусу» в Києві та Черкасах: що за цим стоїть

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Безумовно, є політичне підґрунтя в тому, що сталось. Однак потрібно врахувати й той факт, що корупція в «Укроборонпромі» викликала резонанс, особливо болісно це сприймається тими, хто брав участь у бойових діях.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи акції протесту за участю «Нацкорпусу» в Києві та Черкасах.

«У тому ж «Нацкорпусі» дуже багато ветеранів АТО, які брали участь у бойових діях. Вони таку інформацію сприймають болісно. Підстави для того, щоб бути радикально налаштованими, були, хоча, звичайно ж, неправильно використовувати такі методи», – зазначив Петренко.

За його словами, події, безумовно, мають політичне підґрунтя, що стосується виборів, боротьби між різними кандидатами. Такі акції – це елемент боротьби.

«Не варто пов'язувати це з «рукою Кремля», це традиційна риторика. У нас і без цього є певні внутрішні гравці, які хотіли б нагадати президенту, що не все схоплено й ніщо так просто не прощається й не забувається, грубо кажучи. Такі інциденти, ймовірно, можуть повторюватися», – уточнив він.

Експерт не виключив, що в такий спосіб можуть бути зірвані вибори на окремих дільницях. Це стосується всіх кандидатів, які готові до таких кроків.

Політичне насильство – це реальна загроза. Що ближчі вибори, то більше цього буде. Часу на добрі справи не залишилося. Тому в хід ідуть різні методи зриву, тиску та компромату.

Такі акції б'ють по рейтингах президента, оскільки це, перш за все, втрата авторитету, додав він.

«До того ж вони не дають зійти з порядку денного питанню розкрадання в «Укроборонпромі» й, відповідно, потребують адекватних дій з боку правоохоронних органів у питанні початку розслідування й за результатами притягнення винних до відповідальності», – пояснив політолог.

В Україні досить багато організацій радикального спрямування, які займаються фактично продажем політичного насильства, підкреслив він.

«Свобода», «Правий сектор» і подібні до них організації поки якось оминають цю тему, а «Нацкорпус» узяв саме це на озброєння. Очевидно, що є парламентські амбіції. Тому вони використовують цей резонанс за допомогою тих методів, які вважають найкращими. Це ті методи, які знаходять відгук у виборця», – акцентував фахівець.

Все-таки сили, представлені націоналістичними організаціями, мають здебільшого виборця, що радикально налаштований, констатував він.

«Подібні силові акції для виборців – це прояв активності. Це сприймається краще, ніж просто постояти на мітингу й зробити заяву, це заклик до дії. І тут важлива робота правоохоронних органів. Безумовно, будь-яке порушення закону має знаходити покарання. Легальне насильство може бути лише в Нацполіції у випадках, передбачених законодавством», – резюмував Ігор Петренко.

У партії БПП «Солідарність» заявляють, що за подіями 9 березня в Києві та Черкасах «стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі».

Додамо, 12 лютого 2019 року Аваков пообіцяв залучити до проведення президентських виборів близько 130 тис. поліцейських.

Раніше «Слово і Діло» склало інфографіку з інструкцією, що робити в разі порушення виборчих прав.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: