У РФ заявили, що Порошенко їх не влаштовує. Який сигнал подає Путін та кому?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

По-перше, є якісь особисті антипатії. По-друге, очевидно, що переговорний процес поставили на паузу. В Кремлі чекають, що буде змінена влада, вони вважають Порошенка недоговороздатним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«Як це вплине на перебіг передвиборчої кампанії, поки говорити зарано, але така риторика РФ може навіть допомогти Порошенку певною мірою. Це підсилює його месидж про те, що він є особистим ворогом Путіна, що лише він здатен протистояти агресії РФ. Це може якусь частину виборців мобілізувати додатково. Але наскільки це вплине, буде зрозуміло 31 березня», – зазначив Войтков.

На його думку, якщо не буде якихось серйозних загострень на фронті, то цю заяву навряд чи помітять узагалі.

«Кремль таким чином певною мірою підіграє Порошенку. Але навряд чи вони це усвідомлюють. Якби вони розуміли реалії України, то діяли інакше. Тут не варто шукати якоїсь конспірології. Радше вони вважають за потрібне оголосити свою позицію й вплинути на електорат», – підкреслив він.

Обіцянки кандидатів у президенти щодо відносин України з Росією – ТестНаскільки добре Ви знаєте, що обіцяють кандидати в президенти в своїх програмах щодо відносин між Україною та РФ. Пропонуємо перевірити себе за допомогою нашого тесту.

Експерт пояснив, що в такий спосіб РФ намагається вплинути на тих виборців, які вагаються. За даними соцопитувань, майже половина виборців хочуть, щоб війна припинилася.

«Путін подає сигнал цьому електорату, що за Порошенка можете не чекати, що війна зупиниться. Таким чином Путін намагається вплинути на тих виборців, які вагаються, які ще не взагалі не визначилися з власним вибором», – уточнив він.

Однак, скоріш за все, команда Порошенка давно не розраховує на цю категорію виборців. З огляду на його антирейтинг на рівні 46-49%, завдання Порошенка – максимально мобілізувати тих, хто готовий за нього голосувати, додав Войтков.

Згідно з останніми соцопитуваннями групи «Рейтинг», виборці Порошенка демонструють найбільшу готовність прийти на виборчі дільниці в день голосування, акцентував він.

«Не варто думати, начебто Путін продумано підіграє Порошенку для того, щоб той залишився на посаді. Якби це дійсно було так, то Мінський і Нормандський формати не були б у такому стані, як сьогодні. Путін дійсно незадоволений політикою, яку проводить Порошенко: апеляція до міжнародної спільноти, санкції, створення міжнародної коаліції проти РФ, небажання виконувати потрібні РФ пункти Мінських угод», – підкреслив фахівець.

За його словами, РФ має більше шансів на парламентських виборах, аніж на президентських.

«З трьох кандидатів, які реально претендують на вихід до другого туру, двоє – Тимошенко та Зеленський – до кінця самі не розуміють, що вони робитимуть у разі обрання на посаду на переговорах та у відносинах з РФ узагалі. Для них це радше питання, яке вони відклали на майбутнє», – наголосив він.

«Тому конспірології тут немає. Путін подає сигнал тим, хто не визначився. З іншого боку, для Порошенка це зайвий аргумент, щоб мобілізувати власний електорат. Зараз, звичайно, боротьба точиться за тисячі виборців, кожна тисяча на рахунку. Але чи змінить це щось кардинально? Малоймовірно», – резюмував Валентин Войтков.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Як відомо, в Кремлі заявили, що за чинного президента Петра Порошенка відносини між Україною та РФ не поліпшаться, й чекають приходу «президента миру».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: