#Їхтребадебати: Богомолець проти Безсмертного в дебатах на каналі ATR

Читать на русском
Як президент має вплинути на збільшення народжуваності, чому не спрацював Будапештський меморандум, Супрун чи Богатирьова? На ці та інші запитання відповідали кандидати в президенти під час дебатів із Романом Скрипіним.
Слово і Діло

В ефірі телеканалу ATR втретє відбулися дебати в межах проекту #Їхтребадебати, присвяченого президентській виборчій кампанії. Цього разу до студії до ведучого Романа Скрипіна прийшли кандидати в президенти – нардеп Ольга Богомолець та самовисуванець і політичний діяч Роман Безсмертний.

За правилами проекту, кандидати в президенти мають 30 секунд на відповідь. Запитання ставить не лише ведучий і глядачі, а й самі учасники дискусії. Крім того, глядачі голосують на YouTube-каналах за того чи іншого претендента на посаду глави держави.

На запитання Романа Скрипіна, чому кандидати в президенти так не охоче погоджуються на участь у дебатах, Роман Безсмертний відповів, що в Україні немає ані політики, ані політиків. «Якщо взяти першу трійку, то я ніколи не відносив їх до рангу політиків», – додав він.

Своєю чергою Ольга Богомолець зазначила, що тих кандидатів, які бажають потрапити в ефір, просто не запрошують. «Ми з паном Романом не маємо ані грошей, щоб оплатити політичну рекламу, ані доступу до загальнонаціональних каналів, тому ми не боїмося, нам нема що приховувати», – пояснила кандидатка.

На початку дебатів обидва кандидати виклали стратегію свого бачення розвитку України на найближчі 5 років. Потрібно було викласти стисло, назвавши 5 основних пунктів.

#ЇХТРЕБАДЕБАТИ: Ольга Богомолець VS Роман Безсмертнийskrypin.ua

Богомолець зазначила, що, по-перше, необхідно зберегти людський потенціал, досягти збільшення тривалості життя українців та народжуваності.

«Це одне з пріоритетних завдань для виконання програми з національної безпеки. Тому що одна з найбільших загроз національній безпеці, крім війни, на жаль, неоголошеної, з Росією, крім внутрішньої корупції, є вимирання української нації», – сказала вона.

Також Богомолець зазначила, що потрібно відсторонити олігархат від влади, адже без цього не вдасться припинити війну. Вона вважає, що для оздоровлення економіки потрібно створити умови для доступних кредитів, оновити стратегію НБУ й змінити стратегію зовнішньої політики держави. Ще однією з найголовніших умов розвитку України, на думку кандидатки, є запровадження страхової медицини.

«Саме страхова медицина дозволить повернути справедливість в Україну й дозволить президенту бути гарантом Конституції, гарантом справедливості, збільшить тривалість життя й зробить медицину доступною всім людям», – зазначила Богомолець.

Підсумовуючи, вона пообіцяла, що одними із перших законопроектів, які вона подасть до Верховної ради в разі перемоги на виборах, будуть закони про імпічмент президента та про перепис населення.

Роман Безсмертний розвиток України бачить через запровадження перехідного періоду терміном до трьох років для того, щоб переформатувати державу на основі іншого парламентаризму, іншої системи виконавчої влади та іншої системою суду.

Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає БогомолецьОльга Богомолець забувала вносити законопроекти і зміни до бюджету, а також лише на словах виступила за телемедицину.

У питаннях відновлення суверенітету та державної цілісності, за словами Безсмертного, необхідно запровадити мирний діалог із жителями Донбасу, надати Криму статус кримськотатарської автономії, в акваторіях Азовського моря і Керченської протоки запровадити правовій контроль на засадах міжнародного мирного права.

Безсмертний пропонує в питаннях безпеки доктрину тотальної оборони. «Це означає завершувати формування професійної армії, реалізовувати концепцію територіальної оборони, приймати закони про зброю, про самооборону, про територіальну оборону й організовувати систему державної оборони», – уточнив він.

Щодо міжнародної політики кандидат пропонує запровадити ініціативного пресингу. «Йдеться про запровадження ініціативи в питаннях Мінського процесу, Нормандського формату, ініціатив, які б передбачали нову модель європейської безпеки, ініціативу створення блоку безпеки центрально-європейських країн», – пояснив свою позицію Безсмертний.

Щодо внутрішньої політики, економіки та соціальної політики, то він запропонував декларувати хартію «Свобода, людина, праця», запровадження цивілізованого обігу землі, який би включав ринок землі й дерегуляцію для того, щоб бізнес почувався вільно.

Ведучий попросив Ольгу Богомолець розтлумачити, як президент впливатиме на збільшення народжуваності. Вона зазначила, що президент відповідає за національну безпеку, і якщо народу немає, то питання мови, віри та армії перестають бути актуальними.

«Українська нація може зникнути через 180 років. Нуль нації. Але я можу показати, як змінити цю ситуацію», – сказала вона.

Після того, як кандидати оцінили свої шанси на перемогу й погодилися між собою, що перехід на блокчейн знищить побутову корупцію, настала черга запитань. Першим візитом на посаді президента Безсмертний назвав Варшаву, Будапешт, Вільнюс, Софію, а його опонентка – Вашингтон.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за децентралізаціюТимошенко пропустила більшість голосувань, Бойко систематично не підтримував децентралізацію, а найактивнішим виявився Ляшко.

Перший наказ як глави держави для Безсмертного – це прийняття обов’язків головнокомандувача та призначення начальника Генерального штабу, а для Богомолець – проведення аудиту системи оборонпрому та системи підготовки військових.

Під час раунду запитань кандидатів один до одного Безсмертний запитав, як його візаві ставиться до впровадження ринку землі. Богомолець вважає, що це необхідно робити, але не зараз. Прихильник Балто-Чорноморського союзу Безсмертний запитав Богомолець, як вона ставиться до такого військового блоку. На що вона сказала, що проти вступу України до будь-яких блоків.

Щодо ідеї створення кримськотатарської автономії Богомолець сказала, що кримськотатарський народ мусить мати особливі преференції, але для створення автономії є занадто великі ризики, які наразі відбуваються в прикордонних регіонах, зокрема на Закарпатті.

У блоці питань Богомолець до Безсмертного було, чому не спрацював Будапештський меморандум і що потрібно зробити, щоб він почав працювати, на що він зазначив, що не було достатнього інформаційного супроводу. «Коли в 2014 році постало це питання, то держави не мали достатньо часу, щоб відреагувати належним чином. Але до цього питання потрібно повертатися», – вважає він.

Щодо відмови України від ядерної зброї та чи не було це помилкою, Безсмертний сказав, що технологічно країна не могла обслуговувати й управляти цим ресурсом.

Для того, щоб відсторонити олігархат від влади, Безсмертний пропонує створити конкурентну політику, зокрема запровадити мажоритарку двохтурової більшості, адже вона дає можливість конкурувати розуму з грошима. Зрештою, обидва кандидати зійшлися на тому, що цей процес має відбуватися безкровно й мирно.

Глядач запитав, як подолати проблему з добровольцями, на що Безсмертний сказав, що досі не реалізується ресурс територіальної оборони. Богомолець сказала, що готувала відповідний закон про тероборону, але він був заблокований Міноборони. І знову кандидати в дебатах зійшлися на одній точці зору.

Жоден із кандидатів був не готовий відповісти на запитання глядача, скільки українських воїнів загинули в лютому на війні.

Під час бліц-опитування Безсмертний був за легалізацію маріхуани, Богомолець – проти, обидва виступили проти заборони абортів, легалізації проституції та одностатевих шлюбів, а щодо евтаназії Безсмертний вважає, що наразі вона недопустима, а Богомолець запропонувала винести це питання на місцеві референдуми (які поки що в Україні не можуть проводитися).

Найскладнійший фановий раунд для більшості учасників #Їхтребадебати «Вікторина» Безсмертний та Богомолець пройшли гідно й сміючись. Потрібно було знати країни-підписанти Будапештського меморандуму, столицю Сербії, Казахстану, прізвище президента Сербії, вгадати пісню Михайла Поплавського, скільки офіційних мов у Швейцарії.

Також кандидатам довелося відповісти на запитання: «Путин – …», Супрун чи Богатирьова, Аваков чи Грицак, Ситник чи Холодницький, кирилиця чи латиниця (для пиьсма в Україні).

Хто переміг у дебатах на думку глядачів, які проголосували під час ефіру, можна подивитися на каналі skrypin.ua

Нагадаємо, Ukrainian Media Network, skrypin.ua разом із кримськотатарським телеканалом ATR запустили спеціальний проект до виборів президента України 2019 року під назвою #Їхтребадебати.

Минулого четверга на дебатах зійшлися два кандидата в президенти: адвокат і координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк та лідер політичної партії 5.10 Геннадій Балашов.

У першому випуску дебатів взяли участь українська телеведуча й журналістка Юлія Литвиненко та народний депутат України Юрій Дерев'янко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: