П'яті роковини анексії Криму. Чи змінилися настрої населення?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Що довше Крим перебуватиме під контролем РФ, то менше варіантів, що настрої там змінюватимуться, хіба що Росія сильно деградуватиме.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Погіршення життя, економічний стан, дефіцит товарів та інші подібні аспекти не позначаються на легітимності влади. Населення, яке пасивно ставиться до політики, не матиме якогось певного ставлення до політики, якщо в нього менше або більше хліба», – зазначив Горбенко.

За його словами, якщо раптом випадково Крим стане багатим, знайдуть якусь важливу копалину й продаватимуть усьому світу, тоді, можливо, він стане незалежним.

«А навпаки? Коли людям економічно погано, вони, як правило, не займаються політичними перестановками. Коли все йде на підйом, тоді можливі перестановки», – додав він.

Коли стає лише гірше, люди не хочуть змінювати політику, вони можуть протестувати в стилістиці «дайте мені хліба».

Тоді безглузда поведінка влади може призвести до того, що її замінять на таку ж авторитарну, уточнив експерт.

На його думку, в цьому закладена певна психологічна помилка. Коли апелюють до того, що гомадяни України, які зараз у Криму, побачать, що в Україні стало добре – курс на ЄС-НАТО, розвиток, то потрібно розуміти, що вони, в кращому разі, просто переїжджатимуть на території, підконтрольні Україні.

«І це найактивніші. Але масово змінити ситуацію не вийде з двох причин. Перша – політична пасивність, яку в РФ схвалюють, друга – величезна кількість силовиків і абсолютно безмежна їх влада», – акцентував він.

Для РФ Крим – це не басейни й не територія, яку забрали, тому що тут є ресурс. Цю територію забрали, адже вона потрібна як військова база, підкреслив політолог.

«Як на військовій базі жити? Економічно це не може бути комфортно. Від цього й потрібно відштовхуватися», – констатував він.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

Україні доводиться розраховувати не стільки на населення, скільки на час і союзників. Якщо буде можливість повернути Крим під контроль, то населення, яке в буде там на той момент, буде так само не проти, як було не проти минулого разу, коли Крим опинився під контролем РФ, наголосив Горбенко.

«Тобто населення буде пасивно не проти. Воно не піде на референдум, не буде зустрічати чи не зустрічати нові війська. Хтось, якісь патріоти, хто чекав, вийдуть. Але масової підтримки не буде, навпаки, буде невдоволення. Потім ще потрібно багато часу, щоб підняти ці території», – пояснив він.

«Не варто розраховувати на атмосферу: ось нарешті ми дочекалися, грубо кажучи. Радше реакція буде, як у незадоволених дітей, яких загубили, а потім повернули. Вони говоритимуть, що всі винні, що їх не підтримують. Патримоніальної менталітет нікуди не подівся. Через цей менталітет РФ їх ​​захопила, вони не чинили спротиву. Ті області, які протистояли, не захопили», – нагадав фахівець.

За його слоавами, не варто сподіватися, що РФ зізнається в тому, що Крим для неї економічно невигідний, і віддасть його назад. Радше звучатимуть такі божевільні заяви, як нещодавня, про те, що Криму потрібно заплатити за час, який він перебував в Україні. Що більш божевільною виглядає заява, то більш вона продумана, як це не парадоксально. Таким чином РФ перевертає контекст.

«Тобто Росії всі говорять: Крим потрібно повернути Україні, він не російський. А вони, навпаки: він не просто наш, він і був наш. Цей контекст створюється спеціально. Було б набагато простіше думати, що вони настільки дурні», – резюмував Андрій Горбенко.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'юІрини Геращенко «Слову і Ділу».

Відзначимо, Меджліс підтримав Петра Порошенка на виборах президента. Що це означає для кримських татар, читайте в авторському матеріалі Османа Пашаєва.

Як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: