Євросоюз ніколи не визнає анексію Криму – Могеріні

Читать на русском
У Брюсселі нагадали свою позицію про невизнання незаконної анексії українського півострова.

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні в річницю анексії Криму заявила, що Брюссель ніколи її не визнає.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Інтерфакс-Україна в понеділок, 18 березня.

5 років анексії Криму. Три кроки до повернення півостроваНа медалі Міністерства оборони Росії «За повернення Криму» вибита дата - 20 лютого 2014 року. П'ять років тому РФ почала операцію захоплення України.

«Сьогодні цим неформальним початком нашої Ради ми підкреслюємо нашу європейську єдність і наше зобов'язання відносно того, що питання Криму стоїть у пріоритетах нашого порядку денного, і ми продовжимо виконувати нашу політику невизнання незаконної анексії. Крим - це Україна», - сказала Федеріка Могеріні, відкриваючи засідання Ради ЄС.

Вона нагадала, що ЄС не визнав і не визнає «це порушення міжнародного права». «Про це ми знову сказали в нашій спільній заяві вчора, за що я хочу вам подякувати. Ми повністю солідарні з Україною, підтримуючи її суверенітет і територіальну цілісність», - підкреслила Федеріка Могеріні.

Дипломат констатувала, що останні п'ять років показали систематичні порушення фундаментальних свобод і прав кримських татар. У зв'язку з цим вона згадала ім'я режисера Олега Сенцова, який знаходиться в російській в'язниці і якому минулого року була присуджена премія Сахарова. «Багато інших були засуджені Росією в порушення міжнародного права. Ми закликаємо, щоб всі порушення прав людини були розслідувані, а представники міжнародних організацій із захисту прав людини отримали вільний доступ до півострова», - сказала вона.

Крім того, Федеріка Могеріні вказала, що мілітаризація Криму і Севастополя за цей період спричинила негативний вплив на ситуацію у сфері безпеки в регіоні Чорного моря, а збільшення напруги в Керченській протоці в листопаді минулого року стало ще одним наслідком незаконної анексії Криму.

«ЄС очікує, що Росія беззастережно і невідкладно звільнить захоплених членів команд», - підкреслила вона і нагадала, що минулої п'ятниці ЄС додав вісім чоловік, причетних до інциденту, у список осіб, до яких застосовано санкції.

Як відомо, сьогодні в Росії відзначають так зване возз'єднання з Кримом внаслідок «референдуму» в 2014 році, який досі не визнали у світі і через який країни заходу ввели антиросійські санкції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: