Як нардепи-кандидати в президенти голосували за пільги для чорнобильців

Читать на русском

Кандидатів у президенти, які сьогодні є народними депутатами, простіше оцінювати за їхніми діями на нинішній посаді. «Слово і Діло» протягом усієї роботи ВРУ поточного скликання стежило за тим, як голосували народні обранці за ті чи інші закони та які ініціативи вносили самі. Виносимо результат на «табло». Сьогодні пропонуємо подивитись, як кандидати в президенти голосували в парламенті за законопроекти щодо пільг для чорнобильців.

Протягом восьмого скликання Верховна рада ухвалила чотири законопроекти, які стосувалися пільг для чорнобильців. Нардепи проголосували за поновлення доплат тим, хто працює в зоні відчуження. В Україні нараховується 4 тис. 323 особи, які постійно працюють або перебувають у відрядженні, в зоні відчуження.

Також нарешті законодавчо усунули дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї. Зміни до законодавства надали право дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з участю в ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, на отримання пільг та компенсацій.

Щорічні компенсаційні виплати поновили для дітей, які втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, та для евакуйованих із зони відчуження в 1986 році. Також ці громадяни матимуть щорічну допомогу на оздоровлення.

Дружини (чоловіки) померлих ліквідаторів (категорія 1) отримуватимуть пенсії в зв’язку з втратою годувальника на основі матеріалів, наявних у пенсійній справі померлих інвалідів (у тому числі без додаткового доведення, що причиною смерті людини стала аварія на ЧАЄС).

Олег Ляшко та Віктор Кривенко голосували за всі законопроекти щодо пільг для чорнобильців. Ляшко ще й долучився до підготовки 3 законодавчих ініціатив на цю тему.

По три законопроекти підтримали Сергій Каплін, Юрій Дерев’янко та Олександр Вілкул. У розробці трьох законопроектів брав участь Вілкул, одного – Каплін.

Половину законопроектів (по два кожен нардеп) підтримали Ольга Богомолець, Віталій Купрій, Юрій Тимошенко та Олександр Шевченко. Останній підготував 4 проекти законів, а Купрій – 3.

Уже традиційно головною прогульницею голосувань стала Юлія Тимошенко, яка була відсутня під час ухвалення всіх законопроектів щодо чорнобильців. Хоча вона й була у співавторстві під час роботи над двома законодавчими ініціативами на цю тему.

Юрій Бойко не голосував за 3 законопроекти, один – підтримав. Він долучився до підготовки 3 документів.

Віктор Бондар та Аркадій Корнацький прогуляли голосування двох законопроектів, а ще по два – не підтримали. Бондар долучився до написання одного проекту закону на цю тему.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, як нардепи-кандидати в президенти голосували за децентралізацію.

Також ми подивились, як вони підтримували законопроекти, спрямовані на розвиток медицини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: