Кабмін та контракт із Коболєвим: чому кадрові зміни краще відкласти

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Були припущення, що контракт продовжать ще на рік. Зараз не найбільш вдалий момент для того, щоб проводити кадрові зміни на стратегічних підприємствах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«Безвідносно до Коболєва, не потрібно чіпати цього року керівників стратегічно важливих державних підприємств, які забезпечують функціонування енергетичної інфраструктури країни. Це стосується «Нафтогазу», «Енергоатому», «Укренерго». Будь-які кадрові зміни мають наслідки», – зазначив Гончар.

У нас, як правило, такі наміри супроводжуються заявами про те, що ми лише керівника замінимо, а решта як працювали, так і працюватимуть, але практика показує інше, додав він.

«Далі починається зачищення, грубо кажучи, чужих і приведення на їхні місця своїх», – уточнив експерт.

У підсумку починає лихоманити всю компанію, а закінчується все, як правило, дезорганізацією з усіма наслідками, підкреслив він.

«Якщо ми вже розхитали до неможливості політичну систему в контексті президентських виборів, а далі ще й парламентські, то не потрібно чіпати те, що впродовж п'яти воєнних років більш-менш забезпечувало критично нормальне функціонування енергетичної інфраструктури. Не було принаймні фатальних випадків. Хоча намагалися це влаштувати: диверсії в ГТС у 2014 році, спроби організувати блекаут. Ці випробування ми пройшли», – пояснив фахівець.

На його думку, зараз не потрібно самим собі створювати додаткові фактори дезорганізації та хаотизації.

«Здоровий глузд має взяти гору, попри всі питання, які є до того ж «Нафтогазу», – резюмував Михайло Гончар.

Як повідомляється, серед нових умов контракту – створення сертифікованого оператора ГТС із 1 січня 2020 року, збільшення видобутку природного газу до 18 млрд куб. м і відсутність у менеджменту будь-яких бонусів, винагород і зниження зарплати вдвічі порівняно з попереднім контрактом.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана реорганізувати НАК «Нафтогаз України».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: