Мей попросила ЄС перенести Brexit

Читать на русском
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей звернулася до ЄС із запитом про перенесення крайнього терміну Brexit з 29 березня на 30 червня поточного року.

**Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей звернулася до ЄС із запитом про перенесення крайнього терміну Brexit із 29 березня на 30 червня поточного року. **

Як пише «Слово і Діло», про це вона в середу, 20 березня, написала в листі голові Європейської ради Дональду Туску.

Дві країни ЄС ухвалили рішення блокувати відтермінування BrexitФранція і Італія готові блокувати продовження термінів виходу Великобританії з Євросоюзу (Brexit) на саміті спільноти 21-22 березня.

У документі зазначається, що вона все ще має намір поставити угоду з ЄС на голосування парламенту країни.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер підтвердив отримання запиту, пише ТАСС.

16 березня повідомлялося, що Мей має залишити посаду достроково, щоб заручитися підтримкою власних однопартійців-консерваторів. Міністри хочуть, щоб вона склала повноваження в травні-липні – після виборів до Європарламенту. Це дозволить наступнику почати нову фазу переговорів з ЄС у разі, якщо Brexit буде відкладений, як того хочуть депутати палати громад.   14 березня члени палати громад британського парламенту (нижня палата) підтримали пропозицію прем'єр-міністра Сполученого Королівства про перенесення крайнього терміну Brexit з 29 березня на 30 червня поточного року. Раніше того ж дня британський парламент відкинув поправку про перенесення дати виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу на більш пізній термін за умови проведення другого референдуму про збереження членства країни в ЄС.

12 березня під час голосування в палаті громад британські депутати вдруге відкинули умови угоди з Брюсселем щодо Brexit. Наступного дня парламентарі відмовилися підтримати сценарій виходу Великої Британії з Європейського союзу без попередніх домовленостей.

Невдоволення законодавців, зокрема, викликає механізм «бекстоп», відповідно до якого Північна Ірландія може залишитися частиною Митного союзу ЄС, якщо до кінця перехідного періоду сторони не знайдуть рішення з приводу кордону між Північною Ірландією (частина Великої Британії) і Республікою Ірландія (член ЄС ).

За белфастською угодою 1998 року, між ними не має бути фізичного кордону. Однак деяких британських політиків це не влаштовує, тому що це означає «неповний» вихід з Європейського союзу.

Референдум щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу пройшов в червні 2016 року, більшість підданих королівства підтримали його. 25 листопада 2018 року Європейська рада схвалила угоду щодо Brexit і постановила забезпечити набрання чинності договору 30 березня 2019 року. Однак перш документ повинен отримати схвалення британських законодавців, чого поки не відбулося.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: