Супрун пояснила, як правильно постувати

Читать на русском
В.о. міністра охорони здоров'я радить під час Великого посту їсти бобові продукти, гриби і не відмовлятися від риби.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун рекомендує в період Великого посту уважно формувати раціон харчування.

Про це вона повідомила в себе в Facebook, пише «Слово і Діло».

За її словами, можна їсти різноманітну рослинну їжу, щоб отримати вітаміни, мікроелементи і клітковину. «Як наслідок, мати здорові кишечник, судини, мозок, шкіру і укріплений імунітет. Доведено користь веганства і вегетаріанства - перш за все в широкому рослинному раціоні», - сказала Супрун.

Вона підкреслила, що бобові в раціоні необхідні не лише в пост.

«Вважайте бобові мультивітамінними таблетками. У них є вітаміни групи В, необхідні для утворення нейромедіаторів, і мікроелементи - калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Також це джерело повноцінного білка, тобто незамінних амінокислот. Бобові - це клітковина, а отже - здоровий кишечник і здоровий рівень холестерину», - зазначила Супрун.

Вона уточнила, що білі гриби, печериці, гливи містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн. «Це набір досить унікальних і дуже потрібних нутрієнтів. Дві порції грибів у тиждень можуть знизити ризик деменції в літньому віці", - сказала в.о. міністра охорони здоров'я.

Супрун попередила, що повна відмова від жирів протягом посту здоров'я принципово не покращить. У цьому випадку вона радить їсти горіхи, льон, гарбузове і соняшникове насіння, які пост не забороняє. «У них є вітамін Е і поліненасичені жирні кислоти. Їх слід їсти, дійсно, багато. Поєднуйте горіхи і моркву або курагу - так жиророзчинний о-вітамін А буде засвоюватися», - пояснила чиновник.

Супрун не рекомендує смажити пісну їжу на соняшниковій олії. «У соняшниковій олії багато омега-6 поліненасичених жирних кислот, які сприяють запаленню і атеросклерозу, а жарка створює канцерогенні сполуки», - зазначила вона.

За її словами, у період посту яйця можуть замінити соєві продукти, гарбузове і соняшникове насіння, кукурудзу і шпинат.

«Пісною альтернативою кисломолочним продуктам буде величезна миска квашеної капусти. Саме вона містить і порівнянну кількість кальцію, і пробіотичні лактобактерії», - додала в. о. міністра охорони здоров'я.

Супрун нагадала, навіть у Великий піст є декілька днів, коли можна їсти рибу. «Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини й імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з'їсти одну велику запечену скумбрію в тиждень, щоб покрити потребу в жирах», - уточнила вона.

За словами Супрун, перлова і вівсяна каші також нормалізують рівень холестерину, кукурудзяна містить селен, а в гречаній багато заліза. «Каші добре поєднуються з насінням гарбуза і льону і грибами», - розповіла чиновниця.

Раніше Супрун рекомендувала вживати не більш ніж п'ять чайних ложок цукру на день.

Також чиновниця роз'яснила, як і в якій кількості потрібно їсти білок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: