Супрун розповіла, як безпечно схуднути до літа

Читать на русском
Суворі дієти, що обмежують денне споживання калорій до 800-1000, часто забороняють жири і вуглеводи і одночасно супроводжуються інтенсивними тренуваннями.

Багато людей в прагненні прийти в форму до літа і схуднути вирішуються на так звані «марафони схуднення» - тиждень-два інтенсивного схуднення завдяки суворій дієті і тренувань, проте такий метод шкодить здоров'ю і є руйнівним для організму.

Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook, пише «Слово і Діло».

«Суворі дієти, що обмежують денне споживання калорій до 800-1000, часто забороняють жири і вуглеводи і одночасно супроводжуються інтенсивними тренуваннями. Такий режим дійсно веде до стрімкого схуднення. У цей час людина відчуває сильний дефіцит калорій і тіло повинно витрачати запаси жиру. Такі дієти називають руйнівними», - повідомила Супрун.

Так, «марафон схуднення», за словами в.о. міністра, викликає:

  • Слабкість і запаморочення. З запасів підшкірного жиру утворюються так звані кетонові тіла, які мозок споживає як джерело енергії. Цей процес називається кетогенез. Тобто дієта не призведе до голодування мозку - за кілька днів запуститься кетогенез, і мозок отримає їжу. Це навіть може супроводжуватися станом ейфорії - так діють кетонові тіла на мозок. Але якщо не вистачає вуглеводів, тренування будуть виснажливими.

  • Втрату м'язів. Брак вуглеводів і білків під час руйнівної дієти призводить до втрати м'язів, адже амінокислоти м'язів - це джерело енергії «легші», ніж жир.

  • Брак мікроелементів. Людям необхідні калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, селен і багато інші мікроелементи, які можна вжити тільки від повноцінного різноманітного раціону, що містить складні вуглеводи, білок і жири різного походження та овочі, фрукти і ягоди. Брак мікроелементів стає відчутною у разі тривалої суворої дієти.

  • Збільшення ризику передчасної смерті і смерті внаслідок серцево-судинних захворювань.

  • Каміння в жовчному міхурі. Майже кожна четверта людина, регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, втрачає-набирає вагу і розвиває згодом камені в жовчному.

  • Ризик набрати вагу згодом. Вага дійсно сильно «стрибає» за рахунок порушення регуляції апетиту. Поки людина на строгій дієті, в тілі зростає рівень гормону греліну, який постійно збільшує почуття голоду.

Як радить Супрун, щоб схуднути ефективно, але безпечно і розумно, варто:

  • тренуватися в час, комфортний саме вам, враховуючи ваш хронотип, а не універсально на світанку, як визначили тренери - якщо ваш комфортний період пробудження 8 або 9 ранку, не варто брати участь в марафоні, де треба бігати;

  • знайти той раціон і режим тренувань, які вам зручні і які ви зможете підтримувати все життя, а не тільки дві виснажливих тижні;

  • відмовитися від непотрібних солодощів, додавання цукру до чаю і кави, солодких напоїв та алкоголю;

  • їсти менше смаженого, але більше тушкованого і відвареного, а також приготованого в мікрохвильовці - тоді ваш раціон «схудне» на кілька сотень кілокалорій без шкоди для здоров'я;

  • їсти все, що ви любите, але в меншій кількості;

  • бути більш активними - виходити на прогулянки і легкі пробіжки;

  • повноцінно спати: саме здоровий сон відновлює баланс лептину та греліну і втамовує відчуття голоду, а також зменшує тривожність, через яку багато «заїдають» стрес.

«Однак, якщо марафон схуднення означає інформаційну та психологічну підтримку з боку кваліфікованого лікаря, тренера, формування здорового збалансованого раціону і звички тренуватися, то це може бути варто уваги», - уточнила Супрун.

Раніше Супрун розвінчала міф про шкоду мікрохвильовки.

Нагадаємо також, Супрун розповіла про причини смертей і хвороб після щеплень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: