Супрун нагадала українцям про проблему захворювання на рак

Читать на русском
За даними Національного Інституту Раку колоректальний рак займає друге місце в структурі захворюваності і смертності в Україні. Щорічно вперше виявляють близько 16 тис. нових випадків.

Березень - місяць присвячений боротьбі з колоректальним раком, який протягом минулого року став причиною 860 тис. смертей в світі.

Про це повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Facebook в понеділок, 4 березня, пише «Слово і Діло».

По всьому світу традиційно проходять акції та різні події, щоб привернути увагу до проблеми цього виду раку. Ця проблема має великі масштаби. У світі колоректальний рак займає лідируючі позиції серед онкологічних хвороб - 1,8 мільйонів нових випадків і близько 860 тисяч смертей було зафіксовано в минулому році. З кожним роком ці цифри зростають.

За даними Національного Інституту Раку колоректальний рак займає друге місце в структурі захворюваності і смертності в Україні. Щорічно вперше виявляють близько 16 тис. нових випадків.

Ризик захворіти на колоректальний рак збільшується з віком. Найчастіше на нього хворіють люди старше 50 років. Зазвичай хвороба розвивається повільно і тривалий час людина не знає, що хворіє на неї. Особливо на ранніх стадіях.

Серед факторів, які підвищують ризики колоректального раку також є наявність надмірної ваги, спосіб харчування (мало клітковини, багато червоного м'яса і процесованих продуктів), відсутність фізичної активності, вживання алкоголю і паління. Якщо в родині близький родич хворів на колоректальний рак, особливо у віці менш ніж 50 років - це також підвищує ризики захворіти.

Симптоми, за яких слід негайно звернутися до лікаря:

  • біль у животі

  • наявність крові під час випорожнень

  • зміни характеру випорожнень

  • порушення роботи кишечника (запори або діарея)

Ефективність лікування колоректального раку залежить від стадії, на якій він був виявлений. Тому своєчасна діагностика надзвичайно важлива. Своєчасне проходження скринінгу і подальше лікування знижують ризик захворювання на 20%.

Згідно з рекомендаціями щодо скринінгу колоректального раку, щорічно слід робити аналіз калу на приховану кров і робити колоноскопію кожні 10 років (починаючи із 50-ти років). Протягом березня в Києві проходить акція - люди старші 50 років мають можливість здати аналіз, зробити колоноскопію і отримати консультацію лікаря-онколога безкоштовно. Така акція проходить за сприяння Національного інституту раку та громадської організації «Європаколон Україна».

Раніше Супрун розвінчала міф про шкоду мікрохвильовки.

Також вона розповіла про користь вживання яблук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: